Бунтът в Русия приключи, какво ще е бъдещето на "Вагнер?

Ходът на войната в Украйна остава неясен, но репутацията на Путин вече сериозно е накърнена

Коментар
13:15 - 26 Юни 2023
5305
Бунтът в Русия приключи, какво ще е бъдещето на "Вагнер?

Разбунтувалите се наемни войници, които за кратко превзеха руски военен щаб по време на застрашителен поход към Москва, се оттеглиха в неделя, но краткотрайният бунт отслаби позициите на президента Владимир Путин точно в момент, когато неговите сили са изправени пред ожесточена контраофанзива в Украйна.

Съгласно условията на споразумението, което сложи край на кризата, Евгений Пригожин, който поведе бойците на "Вагнер" в неуспешния метеж, ще отиде в изгнание в Беларус, но няма да бъде подложен на съдебно преследване.

Но не беше ясно какво ще се случи в крайна сметка с него и неговите сили. Кремъл и беларуският президент Александър Лукашенко, който посредничи при сключването на сделката, оповестиха малко подробности за нея. Нито Пригожин, нито Путин са казвали нещо по въпроса, а висшите руски военни ръководители също запазиха мълчание.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън определи събитията от уикенда като "необичайни", като припомни, че преди 16 месеца Путин изглеждаше готов да превземе столицата на Украйна, а сега трябваше да защитава Москва от сили, водени от някогашното му протеже.

"Мисля, че видяхме да се появяват все повече пукнатини в руската фасада", каза Блинкън в предаването "Среща с пресата" по Ен Би Си. 

"Твърде рано е да се каже къде точно ще отидат и кога ще стигнат (силите на Пригожин), но със сигурност ще изникват все повече нови въпроси, на които Путин ще трябва да отговори през следващите седмици и месеци", допълни той.

Все още не беше ясно какво ще означават за войната в Украйна пробойните, отворени от 24-часовия бунт. Но в резултат на случилото се някои от най-боеспособните сили, сражаващи се за Русия, бяха изтеглени от бойното поле: войските на “Вагнер”, които показаха своята ефективност, постигайки единствената сухопътна победа на Кремъл от месеци насам в Бахмут, и чеченските войници, изпратени да ги спрат на подхода към Москва.

Бързото настъпление на силите на "Вагнер", което до голяма степен не срещаше съпротива, разкри и уязвимостта на руските сили за сигурност и армията. Съобщава се, че наемните войници са свалили няколко хеликоптера и военен комуникационен самолет. Министерството на отбраната не е коментирало тези твърдения.

"Честно казано, смятам, че “Вагнер” вероятно е нанесла повече щети на руските въздушно-космически сили през изминалия ден, отколкото украинската офанзива през последните три седмици", заяви Майкъл Кофман, директор на отдела за изследвания на Русия в изследователската група Си Ен Ей. 

Украинците се надяваха, че руските бойни действия могат да създадат възможности за тяхната армия, която е в начален етап на контраофанзива за връщане на територии, завзети от руските сили.

"Путин и руската армия са много по-слаби и това е от значение по отношение на Украйна", заяви лорд Ричард Данат, бивш началник на генералния щаб на британските въоръжени сили. "... Пригожин напусна сцената, за да отиде в Беларус, но дали това е краят на Евгений Пригожин и на "Вагнер?", допълва той.

Съгласно условията на споразумението, което спря настъплението на Пригожин, на бойците на “Вагнер”, които не подкрепиха бунта, ще бъдат предложени договори директно с руската армия, което ще ги постави под контрола на военното ръководство, което Пригожин се опитваше да измести. Възможен мотив за бунта на Пригожин беше искането на министерството на отбраната, което Путин подкрепи, частните компании да подпишат договори с него до 1 юли. Пригожин отказа да го направи.

"Това, което не знаем, но ще разберем през следващите часове и дни, е колко от неговите бойци са заминали с него, защото ако той е отишъл в Беларус и е запазил ефективна бойна сила около себе си, тогава той отново представлява заплаха за Украйна", каза Данат. 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че в телефонен разговор в неделя е казал на президента на САЩ Джо Байдън, че прекратеното въстание в Русия е "разкрило слабостта на режима на Путин".

При светкавичното си настъпление в събота силите на Пригожин поеха контрола над два военни центъра в Южна Русия и се доближиха на 200 км от Москва, преди да се оттеглят.

Хората в Ростов на Дон приветстваха войските на Вагнер при оттеглянето им късно в събота - сцена, която засили страха на Путин от народно въстание. Някои жители на града се втурнаха дори да стиснат ръцете на Пригожин, докато той се отдалечаваше с джип. 

Въпреки това бунтът бързо утихна, отчасти защото Пригожин не получи подкрепата, която очевидно очакваше, от руските служби за сигурност. Федералната служба за сигурност незабавно призова за неговия арест.

"Явно Пригожин е изпаднал в паника", заяви пенсионираният американски генерал Дейвид Петреъс, бивш директор на ЦРУ, в предаването "Състоянието на съюза" по Cи Ен Ен. 

"Този бунт, въпреки че предизвика някои аплодисменти, изглежда, не генерира онази подкрепа, която той се надяваше да постигне", допълва той.

Ростов на Дон изглеждаше спокоен в неделя сутринта, като само следите от веригите на танковете по пътищата напомняха за бойците на “Вагнер”.

"Всичко завърши съвсем добре, слава Богу. Според мен с минимални жертви. Добре свършена работа", каза един от жителите, който се съгласи да се представи само с малкото си име - Сергей. Той каза, че войниците на “Вагнер” за него са били герои, но вече не са.

В Липецка област, която се намира на пътя за Москва, жителите изглеждаха необезпокоени от размириците. 

"Те не нарушиха нищо. Стояха спокойно на тротоара, не се приближаваха и не говореха с никого", казва Милена Горбунова пред АП.

Докато силите на “Вагнер” се придвижваха на север към Москва, руски войници, въоръжени с картечници, изградиха контролно-пропускателни пунктове в покрайнините на града. В неделя следобед войските се изтеглиха и движението се нормализира, въпреки че Червеният площад остана затворен за посетители. По магистралите, водещи към Москва, екипи ремонтираха пътища, разрушени само няколко часа по-рано в паниката.

Водещите на контролираните от държавата телевизионни канали представиха споразумението за прекратяване на кризата като проява на мъдростта на Путин и излъчиха кадри на оттеглящите се от Ростов войски на “Вагнер” за облекчение на местните жители, които се опасяваха от кървава битка за контрола над града. Интервюираните от “Първи канал” жители на града похвалиха начина, по който Путин се е справил с кризата.

Но бунтът и сделката, която го прекрати, сериозно накърниха репутацията на Путин като лидер, готов безмилостно да наказва всеки, който оспорва властта му. 

Пригожин поиска отстраняването на министъра на отбраната Сергей Шойгу, когото той отдавна критикуваше остро за начина, по който води войната в Украйна. 

САЩ са разполагали с разузнавателни данни, че Пригожин от известно време струпва свои сили в близост до границата с Русия. Това противоречи на твърдението на Пригожин, че бунтът му е в отговор на нападението на руските военни срещу полевите му лагери в Украйна в петък, при което според него са загинали голям брой негови хора. Министерството на отбраната отрича да е атакувало лагерите.

Конгресменът Майк Търнър, който председателства комисията по разузнаване в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, заяви, че походът на Пригожин към Москва изглежда е бил планиран предварително. 

"Тъй като е военен, той разбира логистиката и помощта, от която ще се нуждае, за да направи това", включително от някои руснаци по границата с Украйна, които го подкрепят, каза Търнър в предаването "Лице на нацията" по Си Би Ес.

"Това е нещо, което е трябвало да бъде планирано доста преди това, за да бъде изпълнено по начина, по който стана", каза той. 

АСОШИЕЙТЕД ПРЕС, превод БТА