Бургас ще строи университетска детска болница

В морския град ще бъде създадена и програма "Специализации" на завършващи лекари

Здраве
12:12 - 08 Януари 2020
2976
Бургас ще строи университетска детска болница

Община Бургас стартира проучванията за изграждане на Университетска детска болница и избор на подходящ терен. Това става ясно по време на представянето на бюджета за 2020-та година, представен от кмета Димитър Николов. 

Бюджет 2020 е със същата приходна част като бюджет 2019, но с много по-голяма разходна по отношение на държавно делегираните дейности. Средствата за тях са нараснали с 16 млн. лв. спрямо миналата година.

Средствата за заетите в здравеопазването са с ръст от 10 %, за социални услуги - с 11,5 %, за центровете за настаняване от семеен тип на деца /младежи с увреждания -15 %, за центровете за временно настаняване - с 8 %.

Сред останалите приоритети в сектор Здравеопазване са осигуряване на апаратура за КОЦ-Бургас - ПЕТ скенер и гама камера за брахитерапия , както и осигуряване на максимални условия за диагностика, лечение и последващо наблюдение на този тип заболявания, както и цялостно реновиране на ДКЦ 1 и конструктивно укрепване на ДКЦ 2;

Ще започне ремонт на педиатрични кабинети и чакалните в Диагностично-консултативните и медицински центрове в Бургас.

Ще бъде създадена и програма "Специализации" на завършващи лекари, както и подкрепа за продължаващото обучение и специализацията на професионалистите по здравни грижи.

Общината се ангажира и с периодични профилактични кампании на социално-значими заболявания във всички лечебни заведения в общината.