Бургаски плувец ще пробва да счупи световен рекорд

Актуални новини
13:42 - 05 Юли 2020
2379
Бургаски плувец ще пробва да счупи световен рекорд

Бургаският плувец Цанко Цанков ще пробва да подобри световен рекорд за 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн. Събитието ще се проведе на 22.08.2020 г. (събота) в плувен комплекс "Флора" - Бургас.

В цялата история на българското състезателно плуване и маратонското ни плуване, към настоящия момент няма регистриран опит за 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн, нито реализиран успешен такъв. Тъй като мероприятието ще бъде извършено за първи път в България, при успешна реализация то ще стане част от българската и бургаска плувна история.

Европейският и Световен рекорд за 12-часово скоростно плуване без прекъсване в 50-метров басейн е 41 200 метра и принадлежи на състезателя Мартин Стрел (Словения). Поставен е на 07.10.1998 година в гр. Женева (Швейцария).

Началото на преплуването ще бъде дадено точно в 7 ч. и 30 мин. сутринта на 22 август. То ще бъде извършено в съответствие с правилника на FINA (Световната Федерация по плувни спортове) и LEN (Европейска Федерация по плувни спортове).

Децата ще плуват паралелно с Цанко във всички останали коридори на басейна. Входът на басейн "Флора" ще бъде свободен в този ден за зрители, спортисти, родители, представители на медиите, официални лица и любители на плувните спортове.