Бургаско приюти 7000 украинци

Родителите на 152 деца са подали молби за ясла, детска градина и училище

Свят
12:21 - 21 Март 2022
4008
Бургаско приюти 7000 украинци

Около 7 хиляди са вече украинските бежанци, потърсили подкрепа в Бургаска област. В момента в Единния кризисен център отвориха четири гишета, на които те могат да подадат своите документи за придобиване на статут и се извива опашка от чакащи.

По-голямата част от бягащите от войната предпочитат да получат временна закрила, за да могат да ползват всички права на личния номер за чужденец в страната ни.

В момента се настаняват бежанци в Черноморец, Созопол, Обзор, хотелите в Слънчев бряг, които първоначално отвориха врати, вече са запълнени.

Родителите на 152 деца са подали молби за ясла, детска градина и училище.

Днес на Морска гара отново са нужни хранителни продукти – пресни зеленчуци, консерви и пакетирани храни, детски храни, памперси, както и всякакъв вид хигиенни консумативи – паста и четка за зъби, дамски принадлежности и тоалетна хартия. Нужни са възглавници, завивки, одеяла и чаршафи, тъй като квартирите, в които бежанците се настаняват, са предимно за лятото и в тях няма налични.

Двигателят на доброволците Александра Долгих сподели пред нашия репортер, че има необходимост и от нови хора, които да подпомогнат тези, които вече втора седмица работят от 9 до 18 часа и вече са на предела на силите си. Търсят се и учители по български език, които биха могли да помагат на украинските граждани да се адаптират по-лесно в България. Ако има и аниматори или хора, които обичат заниманията с деца, те биха били полезни в детския кът, който стана място за приятни занимания на най-малките.