Буруджиева: Мачът е свирен, битката е за второто място

Много избиратели ще решат в последния момент дали да отидат да гласуват

Новини
12:59 - 27 Май 2024
2775
Буруджиева: Мачът е свирен, битката е за второто място

"Това, което в момента наблюдаваме като данни от социологическите агенции, е че ще видим резултат доста по-различен от този, който имаше като позиция на политическите сили на предходните парламентарни избори".

Това коментира в ефира на Дарик радио политологът доц. Милен Любенов. По думите му това електорално разместване може да направи или по-лесно съставянето на правителството, или да го затрудни. Според Любенов при по-ниска избирателна активност винаги фрагментацията се увеличава, защото прагът за влизане в парламента от 4%, като абсолютни числа, намалява.

Има избиратели, които се “люшкат” между една или друга от малките

(бел.ред. - формации). Търсят нещо категорично ново и различно. И в последния момент или ще отидат да гласуват, или няма да отидат да гласуват”, коментира политологът доц. Татяна Буруджиева.

По думите ѝ има две специфични неща за тези избори, едното е, че няма битка за първото място.

"Дори, когато сме имали еднопартийни правителства, пак е имало битка, до последния момент с надеждата, че може да се обърне резултата.

Сега мачът е свирен".

Според Буруджиева битката не е за първото място, по-скоро за второто, а най-вече за четвъртото. "Фокусът не е ти как се свързваш с избирателя, а как да съсипеш другия. Когато имаш силни партии, имаш и съвсем друга мотивация".

Втората специфична особеност, по нейните думи, е около чертата за прескачане и влизане в Народното събрание.

"Имате поне три, четири, пет субекта, които не са в "други",

но никой не може да каже дали наистина те са 1% и нещо или са над 4%".

За Буруджиева съперничеството в момента е в това да си различният и да вървиш с бавни стъпки. По думите ѝ в момента се наблюдава огромно разнообразие от "крайни форми на пациенти" до "крайни форми на много ценностно говорене".

Според Милен Любенов, в момента се наблюдава голямо разочарование сред избирателите, които са гласували на предишните избори за определени парти и сега си мислят, че гласувайки за някоя по-малка формация, това ще бъде разтълкувано като наказателен вот.