Бутат крепостната стена в Созопол, била незаконна

Общество
17:03 - 07 Март 2021
4660
Бутат крепостната стена в Созопол, била незаконна

Част от крепостната стена на Созопол е незаконна и неправомерно попада в частен имот. Поради това част от нея ще бъде съборена. Това отсъди Районният съд в Бургас. Решението бе постановено преди броени дни по дело, заведено от собственика на имота срещу местната власт.

Магистратите са постановили община Созопол незабавно да премахне тази част от крепостната стена, която попада в частния имот. Общинарите са възразили, че градежа е историческа ценност, която не подлежи на премахване, но от събраните доказателства е установено друго. Назначената експертиза е показала, че не става въпрос за древни руини, оцелели през вековете, а за строеж на десетина години.

Вещото лице установило, че всъщност дебелият зид е построен по проект ”Консервация и реставрация на разкрити археологични структури: крепостни зидове, кули и други съоръжения от крепостната система ”Старинен Созопол”. Преди да започне градежа, гл.архитект на Община Созопол издал и надлежно разрешение за строеж № 34/02. 03.2011г., което засегнало имота на ищеца. Веднага след изграждането му, станало ясно, че част от крепостната стена попада в частен двор. Стопанинът веднага завел съдебно дело пред Административния съд, с което атакувал първо строителното разрешително и съдът го отмени в тази му част, с която се засяга частната собственост. След като местната власт не предприела мерки да премахне част от зидовете, собственикът завел второ дело, като предявил и негаторен иск.

В процеса е установено, че в имота му попада 4 метров зид с дебелина от 1,8 м, който заемал близо десетина квадрата от двора. Освен това огромната крепостнна стена затворила и малка уличка, която осигурявала достъп на собствениците до морето.

Назначената съдебна експертиза категорично е установила, че архитектурната стена не е историческа ценност, а нов строеж по смисъла на закона, поради което и съдът е разпоредил частичното й премахване. В заключението на вещото лице се казва, че не са установени никакви видими следи от съществуващ старинен архитектурен паметник, каквито са аргументите на общината. Според експерта стената била новоизградена, а не възстановена. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Бургас.