Буяр Османи е на работни срещи в Брюксел

ЕС
14:20 - 31 Януари 2023
815
Буяр Османи е на работни срещи в Брюксел

Председателят на ОССЕ и министър на вътрешните работи на Република Северна Македония Буяр Османи е в Брюксел, където ще има работни срещи в ЕС и НАТО с цел разглеждане на възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между ОССЕ, ЕС и НАТО.

Той ще проведе и разговори по актуалните външнополитически проблеми на Република Северна Македония, съобщават от Министерството на външните работи в Скопие.

Пред Северноатлантическия съвет на НАТО Османи ще представи програмата на председателството, което Република Северна Македония пое в ОССЕ за тази година.

В рамките на визитата си Османи ще има и срещи с върховния представител за външната политика и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия Жозеп Борел, със заместник-генералния секретар на НАТО Мирча Йоана, със специалния пратеник на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак и др., пише в съобщението.

Основен акцент на срещите в ЕС ще бъде засилването на сътрудничеството на ОССЕ с ЕС по време на председателството на Република Северна Македония, както и представянето на позициите на Република Северна Македония по актуалните външнополитически развития.

В структурите на НАТО и в разговорите с представителите на Алианса Османи ще информира и за постигнатото досега в ОССЕ, със специален акцент върху Украйна, пише БТА.