Бюджет 2023 г. ражда коалиция на националното съгласие?

Всички без ГЕРБ и "Възраждане" - съгласни за макрорамката, хората на Бойко и Копейкин бранят служебната власт

Политика
16:10 - 25 Октомври 2022
5624
Бюджет 2023 г. ражда коалиция на националното съгласие?

Изслушването на служебната финансова министърка Росица Велкова в пленарната зала роди концепцията за нова коалиция на националното съгласие. Изненадващо, докато бранеше настоящата макрорамка на страната възпитаникът на Сорбоната и бивш икономически министър Драгомир Стойнев, призова в името на адекватния бъдещ бюджет на страната да се оформи управление на националното съгласие. И както ексфинансовия министър Асен Василев, изобщо не се съгласи с апокалиптичните сценарии, изречени на глас от Велкова по отношение както на дълговата спирала, така и за прогнозите за 2023 г. 

От дебата между представителите на разнородните парламентарни групи стана ясно, че единствено ГЕРБ и "Възраждане" бранят мненията на Велкова и един след друг - бившият финансов шеф Кирил Ананиев и вицето на Костадин Костадинов - Цончо Ганев, громиха от трибуната Асен Василев и изобщо действията на кабинета "Петков". Ананиев дори си позволи да посъветва съпредседателя на "Продължаваме промяната" да не се обажда, защото макроикономическите му познания, макар получени "там, надалече", куцали.

Депутатът на Копейкин пък адресира Василев, като му размаха пръст, че правел опит да се скрие зад служебната министърка, зад държавния глава Румен Радев. "Няма как да се скриете зад президента. За наш срам управлявахме 8 месеца и за наш срам ни вкарвате в още по-голяма дългова криза", кресна Ганев. И продължи: "Вие отричахте реалното състояние на финансите на страната в продължение на 6 месеца. А сега се оправдавате с една жена", посочи с пръст депутатът колегата си от ПП.

Асен Василев обаче не го удостои с внимание, а вместо това отговори на Ананиев с думите, че е изрекъл куп лъжи. 

Бившият финансов министър напомни на гербера, че настоящият бюджет, който и служебната власт продължава да изпълнява заедно с актуализацията от 1 юли т.г., е бил приет с цели 230 от 240 гласа от предишния състав на НС. И самият Ананиев е гласувал "за" него.

"Този бюджет не разваля никаква финансова дисциплина. Започваме да дискутираме какво би станало, ако приемем бюджет за догодина, който дори не е внесен в парламента. Ами, той от нас зависи, колеги", отправи забележка Василев. Ще приемем бюджет с 4-5 милиарда дефицит и дългът няма да е 16 милиарда, разкри той рецептата за спазване на маастрихтските критерии с оглед предстоящото присъединяване на България към еврозоната прогнозируемо от 1 януари 2024 г. 

"Първо, има подценени приходи за догодина от 4 милиарда лева. Под вашето вещо ръководство това се случваше всяка година. Така че новина тук няма за никого. От друга страна, има увеличена капиталова програма с 3 милиарда за 2023-а. А казвате наред с това, че е рекордна капиталовата програма за тази година. Нека тогава я запазим, нека да не я променяме - ами, ето ви 7 милиарда намаляване на дефицита, без да режем от нищо друго", препоръча още харвардският възпитаник.

И нарече изключително безотговорна заявката на служебната Велкова да не внесе проектобюджет за разглеждане в Народното събрание. 

Наложи се в дебата да се намеси бившият шеф на бюджетната комисия Йордан Цонев, който напомни, че се занимава с макрорамката на държавата от повече от 25 години. "Говорим за параметри на бюджета и е малко огорчаваща тази дискусия за хора, които разбират. Служим си с величини, които са несъизмерими", предупреди той и даде за пример фискалния резерв, който през годината е плаващ, а размерът му в действителност е верен само на 31 декември. 

"Ако няма мнозинство, внасянето на бюджет за 2023-а е изпълнен с финансов и политически волунтаризъм. Ще бъде политизиране, надцакване за разходи, обвинения и т.н. А страната има нужда от трезв анализ къде се намира и да не се вкарва тя в дългова криза", добави още Йордан Цонев. 

Той напомни и че лично е внесъл закона за валутния борд, както и закачането на лева за марката. "Спомням си, когато решавахме дали това да е щатският долар или марката. И тогава надделя становището в СДС, да е марката. Защо? Защото само 2 години по-късно Германия щеше да приеме еврото. Ето от там тръгва пътят на България към еврозоната" (Единната европейска валута влиза в сила от 1 януари 1999 г. - б.р.).

Бюджетар №1 на ДПС върна лентата назад към 2008 г. по време на тройната коалиция, преди настъпването на световната икономическа криза, когато дългът на България практически е бил нула, ако се брои и фискалният резерв по това време. 

"Всички страни имат повече дълг от нас. В Еврозоната в момента е финансова вакханалия. Трябва да влезем в нея, но трябва да знаем за какво става въпрос", тушира напрежението в залата Цонев. 

Любопитна допирна точка се появи и между тезите на Асен Василев и Драгомир Стойнев по отношение на социалните плащания.

"Политиките, за които ни обвинявате от ГЕРБ, са всъщност безплатните детски градини, увеличените пенсии, кредитите за работещи родители, помощите за бизнеса, увеличените заплати на учители и лекари, полицаи, в армията...", каза лидерът на ПП.

И бе подкрепен от социалиста, който напомни, че такъв социален щит, такава закрила никой в продължение на 12 години не е прилагал в бюджета. 

"Не приемам агресивната критика от страна на ГЕРБ. Сегашният бюджет бе добър бюджет", отсече Стойнев. 

Той не е съгласен и със заложената според разчетите на Велкова прогноза за 2, даже 3 пъти по-ниска инфлация за догодина:

"За мен като макроикономист това е трудно постижимо, освен ако не се вдигнат с много лихвените проценти. И ако това се случи, както в ЕЦБ, така и в швейцарската и норвежката банка изчисляват - това означава стагнация и твърдо приземяване на икономиката. И дългът наистина ще стане много по-висок и ще се чудим какво да правим.

Това, което трябва да направим, ако съумеем да съставим правителство, в името на националния интерес и за доброто на българските граждани, е да изготвим нов подобен на този бюджет. И ние от БСП сме готови да отстъпим крачка назад за него", декларира още депутатът от БСП.

Стойнев пита още защо, след като Велкова заявила, че няма да внесе макрорамка за догодина от името на МС на Гълъб Донев, е изготвила с екипа й 3 варианта за нея.

"Същото е и в другите сфери. Хаосът е пълен", констатира народният избраник по повод действията изобщо на цялата служебна власт. 

Икономистът на ДБ Мартин Димитров пък опита да успокои страстите в залата, като каза, че напрежението било излишно.

"Въпросът е, че и служебното правителство нямаше нужда да говори за дълга за следващите 3 години, защото това създава излишно напрежение в обществото. Достатъчно беше да се говори за следващите 12 месеца", забеляза той. И нарече ситуацията напълно решима при разумна бюджетна политика. 

Неговата прогноза е за световна рецесия и затова пред депутатите имало важна задача никой от тях да не се изкушава да не повишават данъците. Но и предупреди наред с това, че съставът на бъдещия кабинет ще определи и съдбата на България: "Или ще бъдем в Клуба на богатите, или ще изберем да отидем в евразийския клуб на бедните". 

Димитров обаче е категоричен, че финансов апокалипсис у нас няма. Защото България е на второ място след Естония по съотношение БВП-дефицит. 

Да се включи в хора за правителство на националното съгласие пожела и лидерът на "Български възход" Стефан Янев: 

"За пореден път се убедих, че служебното правителство и служебният финансов министър не е правилно да предлага нов бюджет, който да гледаме в залата. Има няколко важни въпроса, чиито отговори не знаем - каква инфлация ни чака, какъв ще е потенциално икономическият растеж или липсата му, не знаем и дали парите по Плана за възстановяване и устойчивост ще дойдат, или няма ли да дойдат. Затова мястото на дебата е тук.

Тук е и мястото на бюджета, внесен от редовно правителство", заяви той. 

И призова всички за отговорни решения спрямо гражданите. А според него

решението се нарича конструкция от 160+ гласа, която да е в състояние да проведе и правосъдната реформа.

"Защото ако я няма, парите от ЕС няма да дойдат. Нека направим дебата и честно пред гражданите да направим опит за коалиция, за правителство", добави още бившият служебен премиер. 

На основната снимка: Стойнев и Василев през 2013 г. пред МФ