Бюджетът на ЕС зацикли

Икономика
11:22 - 21 Февруари 2020
1437
Бюджетът на ЕС зацикли

Споразумение за бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. няма. Това е равносметката след безсънната нощ в Брюксел, която прекараха лидерите на страните-членки на общността, съобщи ТАСС.

Извънредната среща на високо равнище беше възобновена сутринта, в 11.00 ч българско време.

По-рано беше съобщено, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел провежда двустранни срещи след първия кръг от общи дискусии, уточни ДПА.

Асошиейтед прес пък сподчертава, че първата среща на високо равнище, след като Великобритания напусна ЕС миналия месец, не е била гладка. Европейските лидери са спорили как да бъдат разпределени похарчени около 1 трилион евро през следващите 7 години.

Обидите между богатите и по-бедните членове на общността бързо изплуваха, посочва АП. Нямаше и следа от единството, което държавните и правителствените ръководители демонстрираха през четирите години преговори за Брекзит, докато се препираха за бъдещите приоритети на ЕС и за това кой трябва да плаща за неговите амбиции, подчертава агенцията.

Лидерите изложиха приоритетите си на обща кръгла маса, а след това Шарл Мишел се срещна с всеки от тях поотделно, за да обсъди отделните искания. Мишел дойде на срещата с проектобюджет от 1.074 процента от БВП на ЕС. Европейският парламент иска той да е 1,3 процента, а Европейската комисия предпочита 1,11 на сто, припомня АП.

От 2021 г. бюджетът на ЕС ще губи 11 милиарда евро ежегодни вноски от Великобритания. Затова лидерите на страните от общността трябва да решат с колко ще се увеличат вноските на държавите-донори и с колко ще се намалят дотациите за страните-получателки на европейски средства.

Бюджетът на ЕС се формира на базата на седемгодишни рамкови бюджетни планове.