Бюджетната комисия одобри покупката за боеприпаси за "Страйкър"

Новини
16:43 - 01 Август 2024
795
Бюджетната комисия одобри покупката за боеприпаси за "Страйкър"

Комисията по бюджет и финанси одобри Законопроект за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-B-UCR "Придобиване на боеприпаси за машини "Страйкър", внесен от Министерския съвет на 26 юли т.г. Вчера ратификацията получи одобрение от водещата комисия по отбрана.

"За" гласуваха 12 депутати, 4 бяха против, въздържали се нямаше. 

В мотивите към законопроекта се посочва, че договорът е изготвен във връзка с изпълнение на приоритетния за Министерството на отбраната проект "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада". Съгласно обхвата на приетия с Решение на 49-ото Народно събрание от 9 ноември 2023 г.

Проект за инвестиционен разход се предвижда освен сключването на договор за придобиването на самите бойни машини и сключване на договор за придобиването на стрелкови и артилерийски боеприпаси. Прогнозната стойност на договор BU-B-UCR "Придобиване на боеприпаси за машини "Страйкър" е 64 880 655 щатски долара. Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит в размер на 1 444 310 щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2025-2028 г., се разяснява в мотивите.