Цацаров: Дошло е време прокуратурата да бъде оглавена от прокурор

Зад част от протестиращите има гнусна политическа игра, смята сегашният обвинител №1

Актуални новини
18:54 - 24 Октомври 2019
2281
Цацаров: Дошло е време прокуратурата да бъде оглавена от прокурор

"Ще подкрепя кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, защото знам как работи и че не се огъна в най-тежкото време". Това каза настоящият главен прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването на Гешев пред Пленума на Висшия съдебен съвет, който днес трябва да гласува кандидатурата на бъдещия обвинител номер 1.

"Ще го подкрепя не, защото очаквам от Иван Гешев благодарност. Ще го подкрепя, защото знам какво е отношението към колегите му", добави Цацаров.

Дошло е време, в което начело на прокуратурата трябва да застане прокурор, заяви още той. „Мина времето, когато начело на прокуратурата трябваше да застане адвокат. Мина времето, в което начело на прокуратурата трябавше да застане съветник на президента и професор по право. Тогава доцент. Мина времето, в което начело на прокуратура трябва да застане наказателен съдия“, заяви още Цацаров, визирайки досегашните главни прокурори.

Самият Цацаров е бил съдия, предшественикът му Борис Велчев, който е професор по наказателно право и преподавател в СУ, ръководеше от 2002 до 2006 г. Правния съвет на президента Георги Първанов. Никола Филчев също бе съдия и преподавател по наказателно право. Иван Татарчев пък бе адвокат.

Сотир Цацаров коментира и днешните протести срещу избора на Иван Гешев, които доведоха до блокиране на голяма част от центъра на София. "Една част от протестиращите протестират по лично убеждение, а зад другата част има гнусна политическа игра", смята главният прокурор.

Цацаров раздели протестиращите на две категории. „Едната са хора, които протестират по свое лично убеждение. Те имат пълното право на това, защото са свободни български граждани. Никой не може да ги накара да харесват Гешев. Никой не може да ме накара да харесвам Панов. Зад другата част на тези протести има гнусна, политическа игра“, каза още Цацаров.

Според него тези, които протестират по съвест трябва да бъдат уважени. Той посочи, че Лозан Панов говори, като човек, чията процедура е протекла кристално чисто, и при пълна прозрачност. „Говори като човек, който я е наблюдавал отстрани. Поради тази причина има всичките основания да съди нейните негативи и негативите на процедурата по принцип. Аз бих задал въпроса по какво тази процедура се отличава от процедурата, когато бе избран председателят на ВКС. По какво тази процедура се отличава по предните. Тук не изключвам и тази, при която съм избран аз. Нямало е процедура или подобен случай, в който подобна написана реч да не се е чела. Колегата Панов разчита на времето. Оставаме все по-малко хора, които знаем как протече неговата процедура“, допълни още Цацаров.  Той посочи, че няма да каже какво друго се е случило по време на избора на Лозан Панов в една друга сграда. „Няма да го кажа, не защото уважавам Лозан Панов, няма да го кажа, защото уважавам ВКС, съда, уважавам неговия председател – длъжността председател на ВКС“, допълни още Цацаров.

Малко преди това председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че ще гласува против Иван Гешев. „Ще започна за авторитарно-тоталитарният модел на прокуратурата. Неглижирането на необходимостта от цялостната промяна в устройството на прокуратурата от страна на политическата класа, доведе до поредния избор на главен прокурор, който през следващите 7 години ще разполага с неограничена власт“, заяви още председателят на ВКС.

„Днешният избор е ключов за бъдещето на страната ни като правова държава“, посочи Панов. Той припомни, че съществената роля законодателят е разпоредил на държавният глава. „Липсата на състезателност в тази процедура ни лиши от възможността да се запознаем с концептуалната визия за развитието на прокуратурата и на други кандидати“, каза още Панов. По думите му на фона на единодушното решение на Прокорорската колегия, още по-смущаващи са идентичните становища на различни структури на прокуратурите в цялата страна.

Според него подкрепата от цялата страна е изглеждала като добре координирана пиар акция, а не спонтанен акт. Кой и как предложи на членовете на Прокурорска колегия на ВСС г-н Гешев за кандидат за главен прокурор. По какви критерии е преценено, че той е най-достойният професионалист“, допълни още Панов.