Цацаров и Радев обсъждат избора на следващия главен прокурор

Мандатът на обвинител №1 изтича през януари 2020-а

Новини
14:32 - 13 Май 2019 (обновена)
1482
Цацаров и Радев обсъждат избора на следващия главен прокурор

В президентството на "Дондуков"2 тече срещата между държавния глава Румен Радев и главния прокурор Сотир Цацаров. Двамата обсъждат важната тема за критериите за избор на следващия ръководител на държавното обвинение и неговите бъдещи правомощия. По този въпрос президентът ще проведе серия от разговори, като началото е днешният. 
 
Мандатът на обвинител №1 изтича през януари 2020 година, а процедурата за избор на негов наследник би трябвало да бъде открита между 4 и 6 месеца по-рано. Тя включва два етапа - гласуване във Висшия съдебен съвет с квалифицирано мнозинство и съгласуване с президентската институция.

Освен със Сотир Цацаров, държавният глава предстои да  разговаря по темата и с редица представители на съдебната и изпълнителната власт, както и с различни обществени организации.
Срещите ще се провеждат в рамките на 2 месеца. 

Преди да пристигне на "Дондуков"2, Сотир Цацаров се срещна с генералния прокурор на Република Казахстан Гизат Нурдаулетов. Предметът на техния разговор бе двустранното сътрудничество по наказателноправни въпроси, трансграничната престъпност и противодействие на тероризма.

Снимка: Агнес Методиева