Цацаров иска Консултативен съвет към КПКОНПИ

В Съвета трябва да влязат утвърдени юристи и учени, заяви кандидатът за шеф на Комисията

Политика
11:50 - 03 Декември 2019
1519
Цацаров иска Консултативен съвет към КПКОНПИ

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика продължава изслушването на кандидатите за нов антикорупционен шеф. Претендентите са двама - депутатът от "Воля" Симеон Найденов и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, предложен от ГЕРБ и "Обединени патриоти".
 
"Предвиждам създаването на Консултативен съвет към КПКОНПИ, който да изготвя становища за законопроекти, които крият корупционен риск. Под консултативен съвет разбирам съвет, в който да са привлечени утвърдени юристи и учени по съответни специалности, чиито опит и знания да бъдат използвани именно при тези експертни становища по отношение на законопроектите на изпълнителната власт", каза Сотир Цацаров по време на своето изслушване в Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.
 
"По отношение на второто направление – превенция на корупцията. Комисията осъществява по закон държавната политика по превенция на корупцията. В изпълнение на това и на преходните и заключителни разпоредби комисията е приела комплексна методология за превенция на корупцията. При цялото мое уважение към този документ – той е твърде общо методологичен и общо теоретичен", заяви още Цацаров.