Цанко Цанков пак ще плува по Дунав

Не сме фалшифицирали резултата, твърдят от щаба му

Спорт
19:10 - 15 Септември 2024
512
Цанко Цанков пак ще плува по Дунав

Преди два дни ратификационния комитет към Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA), заяви, че е открил фалшифицирани данни след анализ на документацията, предоставена от българския плувец Цанко Цанков, който твърди че е плувал 108 километра в Дунав на 6 септември 2024 г.

От екипа на Цанков поискаха право на отговор и обяснение.

"Много странно решение, защото всичко беше по правилата и нито за миг Цанко не се докосна до лодката. И съдията и капитаните следяха всичко от старта до финала.

Възможно е по трасето да е прекъснал сигнала от GPS тракера, но заради това поискахме официален документ от Дирекция "Корабен трафик в река Дунав", които се намират в Русе и по УКВ сигнал държахме постоянна връзка с тях. Дори в писмото им е упоменато, че пазят аудио архив и са готови да го предоставят, но такъв не беше изискан.

Имаме видео кадри от стартирането в 03:19 минути през нощта и финала на козлодуйския бряг в 21:31 часа на 6 септември, но и те не бяха взети под внимание. Винаги сме спазвали правилата и сме плували честно на всяко участие в открити води.

Досега не сме имали подобен случай. Няма как да оставим нещата така и да излезем виновни, без никаква вина.

Точно поради тази причина се организирахме и ще направим нов опит за световен рекорд. Този път с дължина 120 километра на 19 септември.

За да няма никакви съмнения за честността на плуването ще инсталираме 24 часова камера на лодката и ще качим корабна навигация AIS за следене в реално време от всяка точка на света.

Оказа се, че има регистрирано постижение на румънски състезател, който е изминал 115 километра за 29 часа преди години.

Не беше никакъв проблем да подобрим този резултат, ако го знаехме предварително. Ние сме честни българи и поради тази причина ще направим още едно тежко и мъчително плуване.

Нека всичко да разберат, че истината и почтеността са водещи в нашия екип и никога не сме правили компромиси с това. Не е още напълно възстановен Цанко Цанков от 108 километра на 6 септември, но трябва да изчистим всички съмнения около историческото постижение.

Атакуваме 120 километра и каним представителите на медиите на 19 септември в 11 часа на старта пред караван парка на село Ясен, община Видин. Ще се плува до кораба "Радецки" в Козлодуй . Имаме готовност да качим на лодката няколко журналисти, които да проследят цялото плуване, което ще бъде около 20 часа в реката", каза Николай Илиев - мениджър и треньор на Цанко Цанков.