Църквата благослови учените и всички творци

Врачанският митрополит Григорий извърши празничен водосвет пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Актуални новини
13:07 - 24 Май 2024
1613
Църквата благослови учените и всички творци

В този ден мислите и молитвите ни са по-специално с всички неуморни дейци на попрището на образованието и науката, на книжовността и културата. Това каза в словото пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ наместник-председателят на Светия синод Врачанският митрополит Григорий по повод Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

„Празникът на нашата азбука и на израсналата благодарение на нея наша просвета, книжовност и култура е особено скъп за всяко българско сърце. Радостта ни в този светъл ден е израз на дълбоко вкоренения в народностния ни дух стремеж към просвещението и познанието, към високото и святото“. 

По думите му днешният празник ни сплотява и укрепва, прави ни по-уверени и силни, възкресява в съзнанието ни спомена за най-доброто, което сме дали на света през хилядолетната и превратна българска история.

„Този празник е бил винаги скъп и за православната ни църква. Макар и в най-ново време той да е отделèн от богослужебната прослава на равноапостолните братя Кирил и Методий, той обаче отново остава празник на църквата, тъй като онова, което празнуваме днес, е родено, отгледано и утвърдено в нейните недра“, допълни врачанският митрополит. 

„В този ден мислите и молитвите ни са по-специално с всички неуморни дейци на попрището на образованието и науката, на книжовността и културата, които с апостолска ревност, отдаденост и себежертвеност, независимо от трудностите, съпътстващи тяхното служение, с чувство за отговорност продължават и днес равноапостолното дело на нашите първоучители – богомъдрите Константин-Кирил Философ и Методий Славянобългарски. Делото на просветата е свято и свещено. То е висока чест и привилегия, а неговите плодове са непреходно богатство за целия ни народ и залог за пребъдването му през вековете“, каза още митрополит Григорий.