Цената на петрола ще достигне нов рекорд до края на годината

Експерти прогнозират 100 USD за барел

Новини
13:24 - 15 Април 2024
1240
Цената на петрола ще достигне нов рекорд до края на годината

Цената на петрола Brent, подхранвана от напрежението в Близкия изток, се повиши от около 82 USD за барел до над 90 USDза барел през последния месец. Аг. Bloomberg публикува аналитичен материал, според който вероятността цената на барел да надхвърли 100 USD за барел е доста висока.

Експерти, обаче смятат тази възможност за малко вероятна, въпреки че в близко бъдеще петролът най-вероятно ще поскъпне и ще бъде в диапазона 90-100 USD за барел.

Водещият анализатор от Фонда за национална енергийна сигурност отбелязва, че трябва да внимавате с прогнозите на Bloomberg, тъй като обикновено такива прогнози се появяват, когато петролът вече расте, но след това не се сбъдват.

„Най-вероятно ще видим баланс от 90-95 USD за барел.

Пазарът постепенно върви към недостиг поради нарастващото потребление в Китай и Индия.

Но в същото време трябва да очакваме ръст на производството в страни извън ОПЕК+. Например в Гвиана тази година е възможен ръст на производството с 300-400 хиляди барела на ден. Производството може да се увеличи и в Канада, Бразилия и САЩ“, обясняват експерти.

Пазарът на петрол едва ли ще достигне 100 USD за барел, тъй като дори страните от ОПЕК+ не се интересуват от това. Факт е, че високата цена провокира спад в търсенето на петрол.

Следователно страните износителки могат да увеличат производствените си обеми.

Търсенето на петролни продукти в Северното полукълбо остава високо и проблемите с корабоплаването в Панамския канал и Червено море вече доведоха до пренасочване на потоците и увеличиха транспортните разходи и, най-важното, транспорта времето се е увеличило. "През лятото, в периода на пиково търсене, това може да доведе до увеличаване на крекинг спредовете за дизелово гориво и бензин,

което от своя страна ще тласне цените на петрола.

Затова смятам, че можем да видим, че цените ще се покачат до 90-100 USD за барел до лятото, но в средносрочен план не мисля, че цените ще могат да се закрепят в този диапазон. Най-вероятно тази година средно ще видим $75-85 за барел“, посочват експерти.

Според други експерти, цените на петрола вече са се върнали на нива, удобни за по-голямата част от доставчиците. В същото време те са оптимални за купувачите. „Ако игнорираме редица политически мотивирани изявления от Съединените щати, нищо извънредно не се случва на пазара. Нормално възстановяване след период на спад. Цена от 100 USD за барел, като се вземе предвид инфлацията в доларовата зона през последните десет години, може да се счита за горна граница на нормата“, отбелязват анализатори.