Цените на кафето покориха невиждано високи върхове

Според проучване от 2022 г. ще има все по-малко области, подходящи за отглеждане на арабика в Централна и Южна Америка, Централна и Южна Африка, Индия и Югоизточна Азия

У нас
09:16 - 15 Декември 2024
1135
Цените на кафето покориха невиждано високи върхове

Цените на борсата за най-популярния сорт кафе - Арабика, достигнаха исторически връх, а потребителите ще усетят поскъпването в началото на 2025 г. Причината е най-вече заради климатичните аномалии в Бразилия - суша, а след това и проливни дъждове, разказва СЕГА.

На 10 декември цената на мартенските фючърси за кафе Арабика, най-популярният сорт кафе в света, постави рекорд за всички времена от 3,34 долара за паунд (около 0,45 кг) зърна. Само за година кафето арабика е поскъпнало с 80%. Друг популярен сорт - Робуста, счупи рекорда си за всички времена през септември. Любителите на кафето ще усетят това едва след Нова година.

Според Вин Нгуен, ръководител на Tuan Loc Commodities, преди това компаниите за печене се опитваха да не повишават цените за крайния потребител, за да запазят пазарния си дял, но сега вече са близо до това през първото тримесечие на 2025 г. Говорителка на компанията "Лаваца" коментира, че компанията "е била принудена да коригира цените", за да поддържа качеството на продуктите и доверието на клиентите.

През ноември представител на ръководството на "Нестле" също говори за планове за промяна на цените и размерите на опаковките с кафе. Отделно JDE Peet's, която притежава марките Jacobs, L'Or, Tassimo и Douwe Egberts, планира да повиши цените на своето кафе, произведено от бразилски суровини с 30%, според анонимни източници. Крайните потребители би трябвало да усетят поскъпването не по-рано от март или дори лятото на 2025 г.

Предишният рекорд на цената на сорка Арабика е поставен през 1977 г. По това време Бразилия, най-големият доставчик на арабика на световните пазари, страдаше от последиците от студовете през 1975 г., които унищожиха 2/3 от нейните кафеени плантации. През август и септември 2024 г. Бразилия преживя най-лошата суша от 70 години, последвана от проливни дъждове през октомври. Точно по това време фермерите едновременно прибират реколтата и подготвят разсад за следващия сезон. "Потенциалният провал на реколтата в Бразилия поради суша и дъжд е основна причина за безпокойство", обясни икономистът на Saxo Bank Оле Хансен пред Би Би Си.

Но не само производителите на кафе арабика в Бразилия са преживели екстремни промени на времето. Виетнам, най-големият доставчик на кафе Робуста, също преживя суша и проливни дъждове тази година. В същото време търсенето на кафе нараства по целия свят. Дори в родината на чая - Китай, кафето набира популярност: само за десет години, от 2008 до 2018 г., китайците са започнали да пият два пъти повече кафе. И британците, които са известни любители на чая, започнаха да предпочитат кафето.

Поскъпването обаче се обяснява не само с повишеното търсене и метеорологичните бедствия, но и с песимизма на пазара. "Пазарът на кафе днес е много спекулативен, защото все още не сме достигнали сезона на прибиране на реколтата", казва пред The Wall Street Journal Марк Смъкър, ръководител на J.M. Smucker, която притежава Dunkin' Donuts. Повишаването на цените обаче няма да разстрои всички. 80% от кафето идва от малки плантации. За тях повишаването на борсовите цени на кафето означава увеличение на доходите. "Големите компании за кафе може да казват, че високите цени са лоши, но това, което наистина означава, е, че фермерите най-накрая ще печелят достатъчно, за да живеят", заяви пред пред The ​​Grocer Уил Корби, експерт по кафе в британската компания Pact Coffee. Според него кафеените зърна са се продавали на Запад твърде дълго на твърде ниска цена.

Кафеените дървета, чиито зърна ни дават кафе Арабика, са доста придирчиви растения. Идеалната температура за отглеждането им е 15-24 °C. По-високите температури променят вкуса на бъдещата напитка, а потенциалната слана унищожава дърветата. Този сорт вирее най-добре на надморска височина между 1200 и 2200 м. Пряката слънчева светлина е вредна за кафееното дърво, така че в идеалния случай насажденията с кафе трябва да бъдат засенчени от по-големи дървета. И накрая, валежите и съставът на почвата също са важни за Арабика. Поради изменението на климата районът на отглеждане на Арабика се променя. В сравнение с кашуто и авокадото, кафето е много по-уязвимо растение: всички райони, където се отглежда, са засегнати от изменението на климата.

Според проучване от 2022 г. ще има все по-малко области, подходящи за отглеждане на арабика в Централна и Южна Америка, Централна и Южна Африка, Индия и Югоизточна Азия. В същото време няма много нови площи, където да е възможно да се отглежда кафе в бъдеще поради повишаването на минималните температури в най-студените месеци от годината. Сред тях са Уругвай, Аржентина, Чили, САЩ, Индия, Нова Зеландия и Китай. Но има добра новина: Робуста, за разлика от Арабика, понася добре по-горещ климат и може да расте на по-ниска надморска височина.