Централата на "Вагнер" в Санкт Петербург работи нормално

Русия
17:32 - 26 Юни 2023
1937
Централата на "Вагнер" в Санкт Петербург работи нормално

Централата на руската частна военна компания "Вагнер" в Санкт Петербург работи нормално. Това съобщи наемническата групировка, цитирана от "Франс прес".

Уверението идва два дни след метежа, който разтърси управлението на президента Владимир Путин, но впоследствие бе прекратен от основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин.

"Въпреки настъпилите събития централата продължава да функционира в нормален режим в съответствие със законодателството на Руската федерация", гласи изявлението.

В него се посочва и че групата Вагнер е "работила за бъдещето на Русия" и се благодари на поддръжниците ѝ.

Наемниците от руската ЧВК "Вагнер", предвождани от лидера си Евгений Пригожин, настъпиха към Москва, за да премахнат "корумпираното и некомпетентно военно ръководство на Русия". Не след дълго обаче внезапно те се върнаха обратно към контролирана от Русия територия в Източна Украйна след споразумение с Кремъл, сключено с посредничеството на беларуския лидер Александър Лукашенко.

Беше договорено предоставянето на имунитет на бунтовниците в замяна на връщането им в лагерите, а лидерът на наемниците се съгласи да отиде в изгнание в съседен Беларус. Неясно обаче остава дали Путин се е съгласил да направи смяна във висшето военно ръководство, или да склони на някакви други отстъпки.