Чака се нова присъда за удушвача на малката Дамла

Мехмед Хасан уби 7-годишното момиченце с голи ръце, сега обжалва присъдата си

Актуални новини
16:55 - 15 Май 2019
3190
Чака се нова присъда за удушвача на малката Дамла

До края на месеца е възможно да има нова присъда за удушвача на малката Дамла от Момчилград. Очаква се Върховният касационен съд да излезе с решение след поредното обжалване от страна на защитата на обвиняемия за зверското деяние Мехмед Хасан.

Делото бе гледано на 29 март т.г., като е обявено за решаване. Двумесечен е срокът, в който върховните магистрати трябва да се произнесат. Възможно е обаче той да бъде удължен, което не е прецедент в съдебната практика.

Зверското убийство бе извършено на 17 декември 2017 година. Дни преди деянието 26-годишният първи братовчед на детето - Мехмед Хасан, открил ключовете за жилището на леля си в своя автомобил и решил да се възползва.

Във фаталната нощ майката на Дамла била на работа в завод край Кърджали. Жената карала извънредна смяна и тръгнала за работа, след като детето заспало. 30 минути след полунощ първият братовчед на Дамла се промъкнал в жилището. Той обикалял стаите, а след като влязъл в спалнята и детенцето се събудило. За да прикрие влизането си в жилището, извергът убил момиченцето, като го задушил с голи ръце, притискайки устата и носа му. Медицинските експертизи показаха, че натискът бил толкова силен, че Мехмед дори счупил зъбче на 7-годишното дете.

След като Дамла издъхнала, мъжът увил главата и раменете на жертвата с тиксо, след което напуснал дома. В шахта в близост до блока разследващите открили захвърлените ръкавици, тиксо, ключ за дома, както и два презерватива.

Окръжният съд в Кърджали даде общо 23 години затвор на убиеца. След обжалване апелативните магистрати в Пловдив увеличиха наказанието с още 2 години.