Чапа вдигна паметник на Борис Христов в Пазарджик

Оперният гений е бил стажант-съдия в града

Култура
23:55 - 12 Юли 2019
4488
Чапа вдигна паметник на Борис Христов в Пазарджик

Бюст паметник на световноизвестния български оперен певец Борис Христов беше открит пред Съдебната палата в Пазарджик. Идеята на местната адвокатска колегия намира съмишленици в лицето на общинската администрация и на бизнесмени от града. Бюстът е дело на скулптура Георги Чапкънов-Чапа, който е добър приятел на гениалния бас.

Мястото на паметника не е избрано случайно, защото преди да омае световните оперни сцени басът носи съдийска тога. Борис Христов завършва право в Софийския университет и е изпратен като стажант-съдия в Пазарджик.

"Когато Христов е пледирал или обявявал присъди, така гласово ги е обявявал, че съдебната зала е изтръпвала и буквално е онемявала", разказа историкът Иван Кобаков.

Идеята за паметник на оперния гений е на пазарджишкия адвокат Николай Антов, а средствата са осигурени от общественика Емил Йончев. Идеята е прегърната горещо и от друг виден юрист от Пазарджик адвокат Хари Харалампиев, който в момента е и председател на Общинския съвет в града.

"Ние трябваше да покажем, че българската памет е жива и че всъщност този гениален българин заслужава своя паметник. За мен паметникът е като жив човек, защото той е един от белезите на безсмъртието", каза видният юрист.

Георги Чапкънов - Чапа сподели, че е имал щастието лично да познава великия бас. Аз го боготворих. Такъв велик бас няма. Не е имало и няма да има", сподели скулпторът. Чапкънов се надява с творбата си да предизвика любопитство у младите българи, за да научат повече за неповторимия Борис Христов.