Чехия купува 24 изтребителя F-35 от САЩ

В момента централноевропейската страна разполага с 14 самолета "Грипен"

ЕС
15:20 - 20 Юли 2022
3068
Чехия купува 24 изтребителя F-35 от САЩ

Правителството на Чехия постигна съгласие за начало на преговори със Съединените щати за доставка на изтребители F-35 Lightning II на американската компания "Локхийд Мартин", съобщава "Ройтерс".

Премиерът Петър Фиала заяви, че бойните самолети ще заменят сегашните "Грипен", които в момента страната ползва под наем от шведската компания СААБ.

Чехия, която е член на НАТО, ще започне и преки преговори за закупуване на бойни транспортни средства за нуждите на пехотата CV-90 на британската фирма "Би Ей И Систъмс", след като отмени търг за доставка на подобна техника.

Това е още една стъпка към модернизирането на армията и изпълнението на съюзническите ни задължения, подчерта Фиала. По негови думи "това са важни решения във времена, когато сигурността на Европа и Чехия е изправена пред нови предизвикателства заради руската агресия в Украйна".

Министърът на отбраната Яна Чернохова уточни, че Чехия иска да купи 24 изтребителя F-35, като се очаква преговорите да приключат до октомври 2023 г.

В момента централноевропейската страна разполага с 14 самолета "Грипен" шведско производство по договор за наем до 2027 г.

През юни "Локхийд Мартин" съобщи, че през 2026 г. може да достави първите изтребители Ф-35 на съседна Германия и очаква още поръчки за самолети от този модел от Европа, включително от Гърция и Чехия.

От компанията информираха, че са постигнали споразумение с Министерството на отбраната на САЩ за производството на около 375 изтребителя през следващите три години.

Междувременно чешкото правителство отмени проточил се търг за 2,6 милиарда долара за доставка на около 210 верижни бойни машини на пехотата, в който участваха "Би Ей И Систъмс", "Дженеръл Дайнамикс" и "Райнметал".

Вместо това Чехия ще разговаря директно с Швеция за доставки на CV-90 - бронирани транспортни машини, произвеждани от шведското подразделение на "Би Ей И Систъмс".

От представителството на "Локхийд Мартин" в България съобщиха, че за компанията е чест, че Чехия проявява интерес към F-35.

Убедени сме, че F-35 осигурява несравнима полза, тъй като е най-способният самолет с най-ниски разходи за жизнения цикъл, като същевременно предоставя най-силните дългосрочни индустриални и икономически възможности в сравнение с всеки друг изтребител на пазара. Като основа на следващото поколение въздушна мощ на НАТО и европейските съюзници, F-35 е най-модерният самолет в света днес, изтъкват те.