Чехия предложи помощ на Полша за опазване на границите

ЕС
11:13 - 15 Ноември 2021
1563
Чехия предложи помощ на Полша за опазване на границите

Чешката република е готова да помогне на Полша в случай на необходимост за решаване на сложната ситуация на полско-беларуската граница, заяви чешкият външен министър Якуб Кулханек след телефонен разговор с полския външен министър Збигнев Рау.

"С колегата Рау обсъдихме ужасната ситуация на полско-беларуската граница. Изразих подкрепата си за Полша и потвърдих готовността ни да окажем помощ, ако е необходимо", написа Кулханек в Туитър.

По-рано, в отговор на призива на редица чешки депутати да се изпратят полицейски служители в Полша за помощ на границата между с Беларус, Кулханек заяви, че Прага е в контакт с Варшава, вече е предложила помощта си и ако бъде поискана помощ, е готова да предостави цялата необходима подкрепа.

Освен това, според Кулханек днес, в рамките на срещата на външните министри на Европейския съюз, ще се проведе среща на ръководителите на дипломатическите мисии на страните от Вишеградската четворка (Чехия, Полша, Словакия и Унгария), на която ще бъде обсъдена ситуацията на полско-беларуската граница.