Челси оцеля, за да се изправи срещу Арсенал в нов изцяло английски финал

Спорт
10:20 - 10 Май 2019
1908
Челси оцеля, за да се изправи срещу Арсенал в нов изцяло английски финал

Челси срещу Арсенал - още един триумф на английския клубен футбол. След като в сряда вечерта Тотнъм сътвори подвиг срещу Аякс и се класира на финала в Шампионската лига срещу Ливърпул, в четвъртък вечер драмата на дузпите прати Челси срещу Арсенал в битка за трофея в Лига Европа в Баку.

Сблъсъкът в Азербайджанската столица е на 29 май, а на 1 юни Ливърпул и Тотнъм ще спорят в Мадрид за първия по важност трофей в клубния футбол.

Айнтрахт Франкфурт беше много близо до успеха и класиране на трети пореден финал във всички турнири, в които участва в последните два сезона, но късметът изневери на германците на "Стамфорд Бридж".

Орлите спечелиха Купата на Германия миналия сезон след триумф с 3:1 над Байерн, а година по-рано загубиха финала за същия трофея срещу Борусия Дортмунд с 1:2.

"Стамфорд Бридж" избухна в овации в 28-та минута, когато Рубен Лофтъс-Чийк откри за сините, а в началото на второто полувреме Лука Йович възстанови равенството, а с това и общия резултат от двата мача.

През втората част Айнтрахт доминираше, но не успя да отбележи във вратата на Кепа, а в продълженията гол също не падна.

Така се стигна до дузпи, при които футболистите на Челси пропуснаха първи чрез капитана си Сесар Аспиликуета, който изпорти при второто изпълнение.

В крайна сметка стражът на домакините Кепа Арисабалага спаси два удара - на Мартин Хинтерегер и Пасиенсия, докато колегата му Кевин Трап отрази един, което прати Челси на финала в азербайджанската столица.

Там сините от Лондон ще се изправят срещу съгражданте си от Арсенал, спечелили и втория полуфинал срещу Валенсия, този път с 4:2 като гост на "Местая". Първата среща завърши 3:1 в полза на артилеристите.

Пиер-Емерик Обамеянг се отчете с хеттрик - реализира в 17-та, 69-та и 89-та минути, а Александър Лаказет вкара другото попадение за Арсенал.

За прилепите, които имаха шанса да поведат рано, точен на два пъти беше рожденикът Кевин Гамейро (11’ и 59’).

Така Арсенал се класира на финал в турнира, който преди това се казваше Купа на УЕФА, за първи път от 2000-та година, когато загуби след дузпи от турския Галатасарай.