Ченгета пребиха 16-годишен епилептик във Видин

Полицаите обвинили хлапака, че откраднал портмоне от чужденец

Топ
19:18 - 29 Август 2019
13339
Ченгета пребиха 16-годишен епилептик във Видин

Майката на 16-годишно момче с тежка форма на епилепсия обвини ченгетата във Видин, че са нанесли жесток побой на сина й, научи агенция BulNews.

Всичко се случило миналия вторник, когато по думите на Валерия Лилова синът й бил нападнат от полицаи, докато се разхождал с приятелката си по велоалеята до общината в крайдунавския град. Първоначално цивилен униформен служител му се нахвърлил с юмруци, а секунди по-късно от партулна кола в близост слезли още двама и натупали здраво хлапака.

След екшъна ченгетата качили момчето в патрулката и го задържали в полицията за 24 часа по обвинение, че е извършил кражба на портмоне от чужденец. Малко след като момчето се озовало в ареста състоянието му се влошило, защото било с тежка форма на епилепсия и това наложило униформените да потърсят майката, за да им даде лекарствата му. Едва тогава Лилова разбрала, че синът й е задържан и обвинен в кражба, като по време на разпит си признал всичко.

След като изтекли 24-те часа, от полицията предали момчето на отдела за закрила на детето, които след преглед установили, че няма никакви следи от насилие. Психолог провел разговор с него и преценил, че трябва да бъде настанен в кризисен център, тъй като майката „няма капацитета да се грижи за него и останалите си деца“.

В мотивите е посочено, че тя работи като сервитьорка, бащата е в затвора, имат още 3 деца, а младежът има редица криминални регистрации в полицията.

Към момента момчето е в центъра, а Лилова може да го вижда в определени дни. Така жената разбрала с подробности от сина си как е нападнат и бит и е решена да съди полицаите. Момчето обяснило още, че не е извършило въпросната кражба и има свидетели, които ще потвърдят думите му, като сред тях е и продавачката в магазина, откъдето е откраднато портмонето.

В същото време в областната дирекция на полицията във Видин тече вътрешно разследване по случая. Въпреки, че до момента Валерия Лилова все още не е подала сигнал за насилие над сина й от униформените, от ОДМВР-Видин са се самосезирали от изявленията й пред местни медии и са започнали разследване.

Лилова е категорична, че ще си търси правата. В момента жената се консултира с адвокат и се подготвя да съди сочените за виновни полицаи. Съдебна битка ще води и да прибере сина си от кризисния център.