ЧЕРНО НА БЯЛО: Ето колко и къде е мръсно морето

При братя Диневи се въди ешерихия, лоша е била водата и в Черноморец и Созопол, но вече се е избистрила

Общество
13:10 - 23 Август 2023
11674
ЧЕРНО НА БЯЛО: Ето колко и къде е мръсно морето

Тотално разминаване в данните между пробите на РЗИ-Бургас и "Активни потребители" засече редакцията на Lupa.bg в края на най-пиковия месец за летовниците и хотелиерите - август. Оказва се, че сдобилият се с прозвището "най-мръсен" и "фекален" плаж - Попския край Царево, всъщност не е дал отклонение от нито една от взетите проби при това не за последните 30 дни, а изобщо от началото на сезона. Нещо повече, според данните от местната здравна инспекция именно той ще се окаже сред най-чистите по цялото крайбрежие от Бяла и Обзор на юг чак до Резово. 

За сметка на това последните изследвания на специалистите от 7 август сочат, че има замърсяване с ешерихия коли при един от плажовете на тузарското курортно село Св. Влас - доста пъти над нормата. 

На този фон преди около 2 седмици е имало покачване на неблагоприятния показател за доста сериозни колонии от бактерията във водата и край Созопол и Черноморец, но последните проби сочат, че и там водата се е поизбистрила и вече няма никаква опасност за летовниците, дори бебета.

Ентерококи в превишение никъде не се наблюдават, а единствено леко превишение е имало в края на юли в някои от заливите - като този на Сарафово.  

В съседно Поморие традиционно водата е "син флаг" - с абсолютно чисти показатели. Същото се отнася и за цяло Царево, както и за бургаската ивица. Леко превишение с потенциал да докара диаричен пристъп у някои деца и възрастни е имало на фекалните бактерии при Ахтопол, но последните данни са успокоителни - за самоизчистване на водите и там. 

Както и от МЗ многократно заявяваха през последните месеци, нито една от пробите за салмонела или холера по нашите плажове не е излязла положителна досега, включително последните от средата на август. 

„Ако си спомняте със замърсяването от „Нова Каховка” беше нещо подобно. Морската вода унищожава микроагранизмите. Самопочистващото се свойство на морето е много ценно. Преди 10 години се направиха много инвестиции за заустване на фекални води. Морето се изчисти”, за пореден път увери тази сутрин и лично министърът проф. Христо Хинков.