Червените картони на европейски първенства

България също влиза в списъка, а лидер по този показател е тимът на Чехия

Спорт
14:23 - 17 Юли 2024
1042
Червените картони на европейски първенства

Европейското първенство по футбол е състезание, създадено през 1960 г. В него участват националните отбори на членовете на УЕФА и се провежда на всеки четири години.

Надпреварата на Стария континент е спектакъл, изпълнен с талант, страст и драма. Макар че головете и спасяванията често са в центъра на вниманието, дисциплинарните протоколи на турнира разкриват друг пласт на интензивност.

Експерти в областта на спортната статистика, анализираха данните, за да разберат кой отбор държи рекорда за най-много червени картони в историята на надпреварата, включително квалификационните кръгове.

Рекордьорите по отстранявания

Тимът с най-много червени картони в историята е Албания, със зашеметяващите общо 14 червени картона. Това ги поставя начело на списъка, известен с агресивната си игра и високоинтензивните мачове.

След Албания се нареждат три отбора с по 12 червени картона: Малта, Молдова и Азербайджан. Тези страни също са свидетели на справедлив брой дисциплинарни наказания, което допринася за драматичния и непредсказуем характер на турнира.

На пето място с по 11 червени картона се нареждат Република Ирландия, Естония, Уелс и Румъния. Тези отбори показаха, че състезателният им дух понякога може да премине границата, което доведе до многобройни изпращания през годините.

Челната десетка се допълва от Босна и Херцеговина и Северна Македония с по 10 червени картона. Тези отбори също са оставили своя отпечатък в турнира, като често се оказват в центъра на мачове с голям залог и напрежение.

Въпреки че червените картони често се разглеждат като недостатък на играта, те служат и като доказателство за интензивността и страстта на международното състезание. Изброените тук отбори са показали, че решимостта им за победа понякога води до преминаване на границата, което води до запомнящи се и драматични моменти на терена.

В Германия беше една от коректните надпревари

Е, Евро 2024 отмина, но страстите още бушуват след титлата на Испания - четвърта рекордна в изданието на надпреварата на Стария континент.

В Германия бяха отбелязани 113 гола, или казано по друг начин - средно по 2.22 на среща, което не е зле. Бяха показани общо 204 жълти картона, а едва петима играчи видяха червения цвят, което говори за толеранс на терена. Отстранявани бяха футболисти от четири страни - Шотландия, Турция, Чехия и Испания.

Кой бяха отстранени?

За 471 минути на терена дебютантът на европейско първенство - Дани Карвахал, получи два жълти картона и беше изгонен срещу Германия на четвъртфинала (1:2 след продължения).

Антонин Барак от Чехия също беше отстранен от игра, а съдбата му беше последвана и от тази на съотборника му Томаш Чори. И двамата оставиха съотборниците си с намален състав в битката от груповата фаза с Турция (1:2).

Райън Портос от Шотландия също влезе по-рано под душовете. Той трябваше да се примири със съдбата си при поражението в мача на откриването на Евро 2024 срещу Германия (1:5).

Турцинът Бертуг Йълдъръм не успя да помогне докрай на своя състав, след като на 1/4-финала срещу Нидерландия (1:2) беше изгонен.

Кое е най-грубото и най-коректното първенство на Стария континент?

Оказва се, че европейското първенство през 2000 година е най-грубото, тъй като на него са показани 10 червени картона.

Най-коректното е през 1968-а - само едно отстраняване, а потърпевш е Алън Мълъри от Англия на полуфинала срещу Югославия (0:1).

Призьорите

Единственият футболист, който е бил отстраняван на две европейски първенства е чехът Радослав Латал. Той вижда червения цвят срещу Португалия през 1996-а и четири години по-късно срещу Нидерландия.

Всъщност чехите са и отборът, който е с най-много червени картони на първенства на Стария континент - пет.

Следва тимът на "лалетата" с четири, а пет отбора се нареждат слред това с по три отстранявания на техни футболисти - Франция, Русия, Швейцария, Турция и Югославия/Сърбия.

България влиза в графата с по два червени картона на европейски първенства - през 1996-а и 2004 г. С толкова санкции са още Германия, Италия, Полша, Република Ирландия, Испания, Швеция и Уелс.