Чешката бира влиза в списъка на ЮНЕСКО

В страната има повече от 550 пивоварни, включително 500 малки, възникнали по време на бума през последните две десетилетия

Новини
13:27 - 07 Април 2025
831
Чешката бира влиза в списъка на ЮНЕСКО

Отивайки в кръчма няколко пъти седмично, за да се срещне с приятели, медийният консултант Габриела Галеткова се надява, че чешката бирена култура - ​​която понася удари, тъй като посещенията на баровете намаляват - ще бъде международно призната.

"Няма да си купя бира, за да пия вкъщи. За мен чешката бирена култура - това е среща с хора в типичен чешки пъб", каза 54-годишната жена пред АФП в бар в Прага, сервиращ запазената марка Pilsner lager с гъста пяна.

Докато много любители на бира в централноевропейската държава се отказват от кръчмите, често за да спестят пари, чешките професионалисти в областта на бирата се стремят да бъдат включени в списъка на ЮНЕСКО сред световното културно наследство като възможен стимул.

Чешката бирена култура заслужава място в списъците на нематериалното наследство на агенцията на ООН поради своята "световна репутация", каза Томаш Слунецко, ръководител на Чешката асоциация за бира и малц.

Където и да отидете в Европа или по света, хората ви питат за чешка бира", каза бившият дипломат пред АФП., което според Слунецко "наистина е повишило репутацията на местното производство на бира, не само в Белгия, но и в чужбина".

Чешкото министерство на културата вече го внесе в националния списък през януари - необходимо условие за международно признание - докато Слунецко и други се заемат с популяризиране на кандидатурата.

Вече не е по-евтино от водата

Чешката традиция в производството на бира е на повече от хиляда години и бирата е вездесъща в чешката история и култура, докато местните лагери са прославили чешките производители на бира и са вдъхновили пивовари по целия свят.

В страната има повече от 550 пивоварни, включително 500 малки, възникнали по време на бума през последните две десетилетия.

В чешките пивоварни работят 65 000 души, произвеждат около 20 милиона хектолитра бира годишно и изнасят приблизително една четвърт, главно за други членки на ЕС като Германия, Полша, Словакия и Унгария.

Но докато традицията е богата и колоритна, а репутацията солидна, чешките любители избягват посещенията в кръчмите.

Потреблението на бира в страната с население от 10,9 милиона е запазило водещото световно ниво от 128 литра на човек през 2023 г., но е спад със 143 литра в сравнение с предхождащото десетилетие, каза Слунецко.

Цените на бирата се удвоиха през последното десетилетие поради повишаване на данъците и по-високи разходи за суровини,

а популярната напитка вече не е по-евтина от водата в кръчмите в Прага,

където халба Pilsner Urquell струва около 70 чешки крони (3 долара).

Това постепенно накара любителите да се обърнат към супермаркетите за по-евтина бутилирана бира, показват данните от индустрията.

Пандемията Ковид-19 влоши нещата, тъй като затвори кръчмите и затвори границите за месеци, изпращайки повече любители на диваните в хола и намалявайки броя на чуждестранните туристи, които изпиват огромно количество бира, продавана в чешките кръчми.

Чешката търговска камара каза, че 15 процента от местните обекти са затворени, а други 15 процента са сменили собственика си поради пандемията.

В много малки градове и села хората вече нямат къде да отидат да изпият една халба.

"Делът на бирата, консумирана в кръчмите и у дома, беше 50-50. В момента кръчмите са само 30 процента", каза Слунецко.

Много чехи също избират по-здравословен начин на живот или предпочитат да се срещат с приятелите си онлайн, добави той.

"Спадът е тенденция, която можем да видим навсякъде в Европа", каза Слунецко.