Чешкият премиер: България веднага в Шенген!

Актуални новини
12:37 - 01 Септември 2021
1852
Чешкият премиер: България веднага в Шенген!

Шенгенското споразумение за свободно движение на граждани и стоки трябва да бъде разширено, за да включва България, Румъния, Хърватия и Сърбия. Това призова министър-председателят на Чешката република Андрей Бабиш, цитиран от TACC.

„Защо все още не сме включили България, Румъния, Хърватия и Сърбия в Шенгенското споразумение? Нашето правителство предлага, и то не само веднъж, да го разширим, като приемем тези страни“, заяви Бабиш.

Премиерът подчерта, че Европейският съюз няма ясна стратегия за борба с нелегалната миграция и за разширяване на Шенгенската зона за сметка на страните от западната част на Балканския полуостров. Бабиш възнамерява да повдигне тези въпроси на международната политическа конференция „Стратегически форум“, която започна в сряда в словенския град Блед.

„Европа трябва да бъде защитена от нелегални бежанци. През 2015 г. по време на първата миграционна криза в ЕС Шенгенското пространство не показа своята ефективност. Единствената държава от Шенгенското споразумение, която се оказа ефективна по това време, беше Унгария, която създаде бариери пред бежанците, влизащи в Европейския съюз през балканските държави“, подчерта Бабиш.

Европейският съюз, във връзка със заплахата от нова вълна бежанци от Афганистан, според него трябва да преговаря с Турция, която може да ги задържа на нейна територия. „И ЕС ще й даде пари за това“, каза премиерът и припомни, че практиката се наложи по време на първата миграционна вълна от 2015 г.