Честита Коледа и плюскайте по-малко. Слушайте д-р Щонова!

Системен проблем у нас е преяждането с власт. Едно време се случи с Иван Костов, после с Бойко Борисов, днес на трапезата е седнал Румен Радев

Коментар
19:46 - 26 Декември 2022
14389
Честита Коледа и плюскайте по-малко. Слушайте д-р Щонова!

Много исках за Коледа да ви цитирам нещо позитивно, дълбокомислено и с религиозен оттенък, ама Тома Аквински е целият експроприиран в новото книжле на Нойзи, а от фъфленето на патриарх Неофит не успях да разбера повече от 3-4 изречения. Така че ще си позволя да заложа на една модерна класика, шармантната доктор Неделя Щонова. Защото в нейните думи се крие мъдростта на столетията: „Моля ви, яжте по-малко. И избягвайте простите захари“.

Откакто свят светува, простотията и лакомията вървят ръка за ръка в човешкото развитие. Безогледното плюскане не е просто личен акт на запълване на мастните депа, то е чиста проба отрицание на обществените норми и принципите на съвместния живот. Примитивното желание да задоволиш апетита си на всяка цена далеч не се ограничава до въглехидратите в тиквеника и пробиотиците в домашната туршия.

Системен проблем у нас например е преяждането с власт. Едно време се случи с Иван Костов, после с Бойко Борисов, днес на трапезата е седнал Румен Радев. Разбирам го, клетника – след 3 десетилетия казармена боб чорба има нужда да позаглади косъма. Само че сметката за обилната трапеза отново ще се пише на задоволяващия се с постни сармички електорат.

Ако бях политолог, щях да определя ситуацията като процес, в който държавната администрация превзема политическото представителство на гражданите. Тъй като съм почитател на по-фриволните метафори обаче, ще си позволя да я нарека селски путинизъм. Така се случва, когато определена личност или партия стават тъждествени с властта и я превръщат в чист лобизъм, в търг на наддаване за прокарване на чужди интереси и печелене на поръчки и нищо повече.

Фуражка свалям на рошавия запасняк и кагебейски стратег Леонид Решетников, който за по-малко от петилетка успя да превърне една пилотска каска с допълнително разширени отвори за огромните уши в царска корона. Няма нужда тук да цитирам доклада на Държавния департамент на САЩ, определящ назначаването на Румен Радев на най-високия пост в републиката като една от големите победи на Кремълската хибридна война срещу цивилизования свят. При това с телешки аплаузи от страна на градските, жълтопаветни либерали. Какви идиоти!

Когато в рамките на година и половина президентът на една парламентарна република я управлява почти двойно повече от парламента, ставаме свидетели на тежка форма на преяждане, несравнима дори с тази на пипналите коледните промоции в „Билла“ и „Кауфланд“. Издигнат от разпадащата се, нафталинена БСП за първия си мандат, за втория Радев диверсифицира подкрепата и стана знаме на недоволните и гневните на политическото статукво. Събра около себе си широк кръг избиратели – леви, десни, центристки и популистки. И иззе функцията на самите партии, като постоянно подчертава тяхната малоценност.

Точно както преяждането с тиквеник и сарми води до метаболитни нарушения, емоционален стрес, заболявания и причинява сериозни увреждания на сърдечно-съдовата и храносмилателната система, преяждането с власт ерозира демокрацията. То води до упадък на парламентаризма и несъстоятелност на политическите формации. За Бога, спрете да храните Румен, достатъчно му е. Послушайте доктор Щонова!