ЧЕСТИТО, ПЕРУКА! Обърнахме Сев. Ирландия с 2 гола на Неделев

Футбол
00:41 - 13 Октомври 2021
7437
ЧЕСТИТО, ПЕРУКА! Обърнахме Сев. Ирландия с 2 гола на Неделев

Националният отбор на България записа важна победа в домакинството си на Северна Ирландия с резултат 2:1 в сблъсък от 8-ия кръг на световните квалификации в група „С“ на зона Европа и задочно честити преизбирането за шеф на БФС на Боби Михайлов.

С този успех България събр актив от 8 точки и излезе на третата позиция, но без шансове за второто място. Северна Ирландия остава четвърта с 5 точки. В последния си мач момчетата на Ясен Петров гостуват на Швейцария на 15 ноември. 

Тодор Неделев поде инициативата с неточен  удар в 6-ата  минута. В 16-ата Ивайло Чочев засече с глава центриране от корнер, но топката премина над вратата.

Само две минути след това Северна Ирландия имаше два чудесни шанса да открие резултата. Първо, след центриране отляво, Пади МакНеър бе оставен непокрит на далечната греда и успя да засече, но Караджов отрази в корнер. След изпълнението му пък топката достигна до Конър Уошингтън, който стреля от няколко метра, но отново вратарят на Арда се намеси решително.  

Натискът на гостите продължи и в 21-ата минута Томсън стреля от дистанция, но отново българският страж бе на мястото си и спаси.

В 26-ата минута „трикольорите“ организираха добра атака, при която капитанът Кирил Десподов получи топката на скорост отляво, но си затвори ъгъла и опитът му за удар бе блокиран.

Северна Ирландия успя да открие резултата в 38-ата минута, когато точен бе Конър Уошингтън. Първоначално попадението беше отменено заради засада, но ситуацията беше преразгледана със системата ВАР, след което голът бе зачетен. Той падна, след като Пади МакНеър проби отлично по фланга и центрира в наказателното поле, където Джош Макгенис отклони към вратата с глава, но Караджов отново спаси. Конър Уошингтън обаче бе на точното място и бе на една линия с братята Христови и вкара отблизо – 0:1.

До почивката "лъвовете" опитаха да натиснат в търсене на изравняването, но така и не успяха да стигнат до чиста ситуация пред вратата на Пийкок-Фарел. 

България започна силно втората част и успя да изравни в 53-ата минута с първия си точен удар в двубоя. Влизането на Илиан Илиев-младши даде резултат, след като именно той опита да намери Тодор Неделев на границата на наказателното поле, като след рикошет топката стигна до халфа на Ботев Пловдив, който моментално нанесе удар с левия крак и не остави шансове на на Пийкок-Фаръл за 1:1.

В 56-ата минута Чочев шутира точно от дистанция, но стражът на гостите улови.

„Лъвовете“ стигнаха до пълния обрат в 63-ата минута, когато отново Неделев се разписа с нов брилянтен гол. Десподов центрира отляво в наказателното поле, а Чочев успя да отиграе към халфа на Ботев на границата на пеналтерията. Последва мощен шут на Неделев, който влезе под гредата за 2:1.

В следващите минути нашите удътржаха опита за натиск на съперника. Гостите получиха право да изпълнятопасен пряк свободен удар пред наказателното поле в 84-ата минута, но юношата на Манчестър Юнайтед Джордан Томпсън стреля над вратата. 

Три минути преди края на двубоя се стигна до сериозно напрежение между играчите на терена. Иван Турицов бе фаулиран в своето наказателно поле, а Стюарт Далас опита да вдигне по-бързо защитника  на ЦСКА на крака. Последва кратка меле между играчите, като най-дейни бяха Далас и Кристиян Малинов, които в крайна сметка се разминаха само с жълти картони.  

В добавеното време на срещата Десподов опита да намери далечния ъгъл с техничен удар от дистанция, но топката прелетя покрай лявата греда на Пийкок-Фарел.