Четирима министри борят аварията в Кранево

„Ситуацията е аварийна и всички институции се обединяваме, за да решим проблема в кратки срокове", посочи Виолета Коритарова

Политика
21:45 - 25 Юни 2024
2884
Четирима министри борят аварията в Кранево

Държавата предприема спешни действия в най-кратки срокове за решаване на проблема с авариралия колектор, който отвежда пречистените води от станцията в Албена. Междувременно стана ясно, че последните проби на РЗИ Добрич са отрицателни и водата в района на курортния комплекс е с отлично качество и без отклонения и рискове за здравето, съобщиха от туристическото министерство.

Министърът на туризма Евтим Милошев участва в работна среща, чийто домакин беше министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, с участието още на министъра на околната среда и водите Петър Димитров, заместник-министъра на здравеопазването Добромира Карева, заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Веселина Терзийска. В разговорите се включиха също областният управител на област Добрич Румен Русев, заместник-кметът на Община Балчик Димитрин Димитров, изпълнителният директор на „Албена" АД Красимир Станев, ръководството на „Български ВиК Холдинг" ЕАД и ръководството на ВиК - Добрич.

„Некоректното представяне на информацията около аварията доведе до крайно негативен отзвук върху местното население, бизнеса и летния туристически сезон като цяло. Тук сме не само да решим проблема, но и да анализираме ситуацията, за да извлечем необходимите поуки и да имаме механизъм за по-добра междуведомствена комуникация и по-добра реакция и да предпазим икономиката на страната и туризма като отрасъл", коментира министър Милошев.

„Ситуацията е аварийна и всички институции се обединяваме, за да решим проблема в кратки срокове", посочи министър Виолета Коритарова. Тя подчерта, че държавата има готовност да осигури необходимото финансиране за авариен ремонт на колектора. За целта ще се работи съвместно с Община Балчик, тъй като колекторът е публична-общинска собственост. „Всички искаме проблемът да бъде решен, за да гарантираме безопасността и здравето на туристите и да подкрепим туристическия бранш", каза още министър Коритарова.