ЧИНОВНИК МИЛИОНЕР! Шеф в Агенцията по храните брои 1,5 млн. лева за къща в Черноморец

Имотите на бившия кмет на Приморско Димитър Германов са на обща стойност над 5 млн. лв

Новини
09:59 - 15 Август 2024
8644
ЧИНОВНИК МИЛИОНЕР! Шеф в Агенцията по храните брои 1,5 млн. лева за къща в Черноморец

В тузарска къща в Черноморец с частен басейн и с панорамна гледка към морето се е обзавел тази пролет шефът на Бургаската областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Димитър Германов, пише в. „Уикенд“.

Началникът на Бургаската агенция по безопасност на храните е придобил баровския имот в Черноморец, който е част от 5-звезден жилищен комплекс с постоянно контролиран достъп и заградена за преминаване на простосмъртните частна улица, в началото на 2024 г., след като е броил 750 000 евро на предишния собственик. Продавачът – руски гражданин, е получил парите в брой, а не по банков път, за да се избегне блокирането на средствата. Димитър Германов се е нанесъл в новия си престижен дом на улица Братислава“ №47 в Черноморец тази пролет заедно със съпругата и дъщеря си, като е похарчил допълнително цяло състояние, за да облагороди къщата си.

Входът към къщата на Димитър Германов в Черноморец, част от 5-звезден жилищен комплекс на ул. "Братислава" №47, е преграден

Дизайнерски диван от Виена на стойност 40 000 евро и фитнес уреди - последен писък на модата, са само част от лъскавите интериорни придобивки, които красят морското имение на държавния служител. Размахът, с който Германов пилее пари, е предизвикал завист даже у бившия лидер на ДПС Лютви Местан, който е съсед по имот с шефът на ОДБХ – Бургас в Черноорец.

„Този дребничкия с очилата харчи като Илон Мъск! Толкова ли много се краде в Агенцията по храните?“,

не скрил раздразненето и учудването си от благосъстоянието на новия си съсед в Черноморец Лютви Местан в разговор с предшественика на Германов в ОДБХ – Бургас д-р Георги Митев. Миналата есен д-р Митев беше принуден да сдаде директорския пост, за да бъде устроен на него проваления бивш кмет на Приморско.

Държавният служител Димитър Германов се е обзавел с къща за милиони с панорамна гледка към морето в Черноморец

Твърди се, че откакто е начело на Бургаската агенция по безопасност на храните, Димитър Германов е създал стройна корупционна система за рекет над ресторантьори и търговци. Действащи като наказателни отряди екипи от подчинни на Германов пишат максимални по размер глоби за несъществени нарушения на търговдки обекти в Бургас и по Южното Черноморие, а впоследствие размерът на санкциите е намаляван чувствително след плащане на подкупи. Потърпевши от рекета на Димитър Германов разказват, че рушветите се плащат в ресторант „Замъка“ в Бургас, който е стопанисван от Милен Георгиев. Той е съпруг на Мария Георгиева, дългогодишен секретар на Община Приморско и дясна ръка на бившия кмет на морското градче Димитър Германов.

Друга схема, чрез която Германов финансира 5-звездните си имотни придобивки, е свързана с дружество, което сключва фиктивни договори с ресторанти и хотели за събиране, съхранение, унищожаване и преработка на странични животински продукти, които заведенията генерират като отпадъци.

Фирмата, препоръчвана на ресторантьорите и хотелиерите да сключват договори с нея, е ръководена от подставени лица на Димитър Германов.

Държавният чиновник милионер е бивш кмет на Приморско, а по време на 12-годишното си кметуване в курортното градче на юг от Бургас той придоби имоти на обща стойност над 5 млн. лв. Германов притежава къща в Ясна поляна, два апартамента в Бургас, жилище от 115 кв. м. на първа крайбрежна линия в Приморско на метри от Южния плаж, апартамент в София и зимен ваканционен апартамент в Пампорово. Придобитата тази пролет къща за 1,5 милиона лева в Черноморец е перлата в имотната му огърлица.