Член на Надзора на НЗОК: Д-р Дечев избра медиите за проблема с лекарствата, за да се реши бързо

Всички трябва да плащат еднакво за медикаменти, смята проф. Григор Димитров

Политика
18:14 - 19 Януари 2020
2870
Член на Надзора на НЗОК: Д-р Дечев избра медиите за проблема с лекарствата, за да се реши бързо

Управителят на Националната здаровноосигуртилната каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев открехна завесата за част от мините в българското здравеопазване.

Той обяви, че има начини за законно нецелесъобразно изразходване на пари от Здравната каса. По думите му институцията е плащала на частни болници в пъти повече за онколекарство, отколкото за същото на държавни и общински. Тъй като частните болници не са задължени да провеждат търгове. Те са освободени от процедури по ЗОП през 2016 г. със законови промени.

Част от болниците, посочени от д-р Дечев, отхвърлиха обвиненията за общ бизнес с търговците на едро. От ГЕРБ критикуваха управителят на Касата, че не е сигнализирал отговорните органи по-рано, а говори за проблема в края на мандата си и то в медиите.

"Има два начина за решаване на този проблем – институционален – съгласуване със съответните ведомство и решаване на проблема. Д-р Дечев призна пред здравната комисия в парламента, че той е избрал втория път – медиите. Защо? Защото очевидно проблемът се решава по-бързо“, коментира в предаването „120 минути“ Проф. Григор Димитров от българската стопанска камара, който е член на Надзорния съвет на НЗОК.

По думите му в системата на здравното осигуряване трябва да се въведе принципът всички, които използват обществен ресурс, да бъдат поставени при еднакви условия, включително и при закупуването на лекарства.

Проф. Димитров напомни, че поправката, която освободи частните болници от провеждане на търгове за лекарства, е прокарана през 2016 г. между първо и второ четене – без обсъждане, под предлога, че има такава препоръка от Европейската комисия.

Сега обаче ЕК ни препоръчва в писмо частните болници да бъдат задължени да правят обществени поръчки за медикаментите, които НЗОК заплаща.