Чобанов: Консултациите при Радев са на етап, в който няма директно решение

Политика
14:50 - 29 Март 2024
1302
Чобанов: Консултациите при Радев са на етап, в който няма директно решение

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение. 

Чобанов се солидаризира с вече изразеното мнение от управителя на Централната банка Димитър Радев, че институцията трябва да е далеч от политиката.

"Вие знаете, че аз винаги, във всяка ситуация, съм постъпвал отговорно от гледна точка на публичния интерес. В момента това, което правя, също е много важно като подуправител на БНБ. Чухте и господин управителят какви съображения вчера изказа пред вас. Мисля, че и за еврозона, и за по-нататъшното икономическо развитие, екипът в Централната банка, който е формиран, трябва да продължи да действа и да вървим напред.

Оттук нататък, разбира се, всеки един от нас трябва да се съобрази с крайното решение на господин президента, когато той го вземе", коментира подуправителят на БНБ. 

Петър Чобанов определи като хипотеза въпроса дали би се отказал от позицията в БНБ в името на националния интерес.

"Хипотези, които ще излязат на преден план - когато господин президентът вземе финалното си решение. Мисля, че разговорът, който проведохме, беше съдържателен, беше полезен и за двете страни, и аз очаквам той да намери решение в тази ситуация. Вярвам в това. Благодаря ви!", каза той.

На среща при държавният глава Румен Радев беше и другият подуправител на БНБ Радослав Миленков, който каза, че е банкер, а не политик и също припомни, че вчера Димитър Радев е очертал къде се позиционира БНБ в националната и международна рамка. Миленков е член на Надзорния съвет на Европейската централна банка.