ЧРД! СДС стана на 30 години

Първият координационен съвет на сините отбеляза рождения ден на организацията

Актуални новини
21:30 - 07 Декември 2019
3524
ЧРД! СДС стана на 30 години

Учредители и привърженици на СДС се събраха днес в сградата на Института по философия и социология при БАН, където на 7 декември преди три десетилетия е поставено началото на организацията. Те припомниха, че целта на Съюза е била да демонтира тоталитарната държава и да установи демокрацията в България.

Съучредителите Петко Симеонов, д-р Константин Тренчев, Петър Берон, Христофор Събев бяха сред присъстващите, както и бившият депутат от СДС Соломон Паси и столичният кмет от зората на демокрацията Александър Каракачанов - лидер на Зелената партия.

Петко Симеонов прочете приоритети от учредителната декларация на Съюза на демократичните сили, а д-р Константин Тренчев си припомни какво се е случило на днешната дата преди 30 години.

„Днешното събитие е едно възпоменание на събитие отпреди 30 години. В тази зала, която имаше друга конфигурация, и днес е необитаема, се събирахме ръководителите на опозиционните движения и обсъждахме какви да бъдат следващите ни стъпки. Стигна се до идеята да направим нещо общо. Тук се зароди идеята за създаването на партията, но самото СДС като решение се взе в един апартамент близо до румънското посолство. Там беше избрано и името“, върна се назад във времето д-р Тренчев и добави, че самото обявяване на СДС е станало в тогавашния Гранд-хотел София.

Попитан каква е равносметката за тези години, той каза, че тя не е оптимистична, защото мечтите им са се разминали с действителността.

„Нас ни обединяваше желанието да променим нещата. Всички знаехме какво искаме и това ни обединяваше. Това, което ни разединяваше беше, че не знаехме как да го постигнем. Опит нямахме, пък и нямаше как да го натрупаме, тъй като опозиционното движение в България е от 16.01.1988 г. откакто Илия Минев създава Независимото дружество за правата на човека. Ние не сме причина за 10.11.1989 г., но ни е бяхме един симптом, че нещо в това общество трябва да се промени, защото хората не могат да търпят статуквото“, каза той и призна, че въпреки всичко някои от мечтите им като да няма софийско жителство, хората да могат да пътуват свободно зад граница, да няма „Корекоми“, да няма натиск върху това което мислиш и говориш са се сбъднали.


На снимката: Петко Симеонов и Христофор Събев
си спомнят как създадоха СДС. Фото: БНТ