Чудо : Благодатният огън слиза от небето

Запалва се по необясним начин само в православния храм на Гроба Господен

Мистика
12:41 - 15 Април 2023
3593
Чудо: Благодатният огън слиза от небето

Благодатният огън се смята за най-голямото чудо на християнството. Слиза от небето в храма над Божи гроб във Велика Събота. Запалва факлите и кандилата и в първите минути не пари. Това става само след молитва на православния патриарх на Йерусалим и никога от друг представител на християнството или друга религия. Казват, че ако Благодатният огън не слезе от небето, значи идва краят на света.

Чудото слиза във Велика Събота преди православния Великден вече 2000 години – от годината на Разпятието на Христос. Първите писмени сведения за него са от 4 век. Огънят символизира и напомня Възкресението на Христос и светлината, която Спасителя е за света.

През 1549 година арменците подкупили султан Мурат да им даде разрешение те да влязат в храма над Божи гроб и да изнесат Благодатния огън. Султанът им дал разрешение и арменците влезли в храма и го заключили. Изпълнен с отчаяние, православния Йерусалимски Патриарх коленичил и започнал да се моли отвън на входа на храма до една колона.

Внезапно колоната се разцепила и от там излязъл Благодатния Огън, запалвайки свещите на Патриарха. Мюсюлманският емир проследил събитията от минарето на джамията, която се намирала срещу Божи гроб. Щом видял случилото се, извикал: „Голяма е вярата на християните! Един е истинският Бог, Богът на Християните. Вярвам във възкръсналия от мъртвите Христос. Прекланям Му се като пред мой Бог”. След това си признание скочил от минарето. При падането останал невредим. Но мюсюлманите го хванали и обезглавили. Мощите му се пазят и до днес в манастира „Голяма Богородица” в Йерусалим.

На Велика Събота сутринта се извършва строга проверка на храма над Божи гроб, за да се установи, че вътре няма нищо, с което би могло да се запали огън. После Божи гроб се запечатва с пчелен восък. Проверката се контролира от представители на всички християнски догми. По обед Йерусалимският патриарх влиза, съблича дрехите си и остава само по бяла роба. После го проверяват и него дали не носи нещо запалително.

След което патриархът коленичи и започва да се моли. Всички кандила са изгасени. И насред пълната тишина се чува свистене. Почти в същото време синьобели светкавици от Благодатния огън започват да минават от всякъде, подобно на милиони светкавици от фотоапарати. Кандилата се самозапалват. Вътре в Божия гроб молещият се Патриарх държи факли, които се запалват сами от Благодатния огън.