Чудо: Клисарка видя сълза в очите на Богородица Скоропослушница

Мистика
22:49 - 08 Септември 2021
6976
Чудо: Клисарка видя сълза в очите на Богородица Скоропослушница

Сълза, отронваща се от дясното око на Света Богородица, изобразена на считаната за чудотворна икона от украинския град Анананиев видя клисарката в павелбанския храм „Рождество Богородично“.

По думите на 65-годишната Петранка, която от години се грижи за чистота и реда в божията обител, сълзата се появила привечер на 6 септември, броени часове след като Скоропослушницата била докарана със специално литийно шествие от Стара Загора. Изключително набожната павелбанчка смята, че сълзата, появила се в навечерието на големия за православните християни празник Малка Богородица е знак за всички да се смирят и да измолят прошка за греховете си.

Създадената през далечната 1893 година в атонския манастир „Свети великомъченик Пантелеймон“ икона е била осветена в Дохиарската света обител, а в Украйна се е озовала като дар през 1915-а година. В България тя идва за трети път през последните няколко години, престоят й на територията на старозагорската епархия е свързано с честването именния ден на митрополит Киприан.

Мълвата за богоридичната сълза препълни храма, десетки вярващи от близо и далеко дойдоха, за да запалят свещичка на 8 септември, когато е и празникът на курорта Павел баня. Тържествен водосвет бе отслужен в центъра на градчето от протосингела на митрополията архимандрит Богослов свещеници от енорията. Раздаден бе и курбан за здраве, приготвен от закупени с лични средства на кмета Исса Бесоолу животни, съобщава Монитор.

Църквата „Света Богородица“ в Павел баня е осветена през 1924 година от митрополит Павел, след като земетресение 4 години преди това съборило стария храм. Иконостасът е изработен от майстори на Тревненската школа. Иконите са дело на художниците Кирил Кънчев от Калофер и Радослав Мандов от Казанлък. В средата на молитвения салон е вградена каменна плоча с името на Герге Стоянов Рахманлийски, роден през 1886 година, един от ктиторите за строежа на старата черква.