Чудо! Подземен ресторант в Перник храни миньорите

Нестандартната идея се превръща в реалност през февруари 1956 г.

Едно време
14:10 - 05 Септември 2019
3782
Чудо! Подземен ресторант в Перник храни миньорите

Чудо невиждано! Перник е имал подземен ресторант, предназначен специално за удобство на миньорите. Идеята за неговото създаване е на д-р Злати Златев. Той обмислял решението дни на ред. Реализирал я главният директор на мина „Георги Димитров” инж. Михаил Дойчев.

Той приел предложението на лекаря в рудниците да се организират ресторанти, които да са в непосредствена близост до работните места, от където миньорите да получават топла храна.

И така се появява първият подземен ресторант на четиридесет и първа галерия във II участък на рудник „Бели бряг”. Най-опитните крепачи оформят помещението. То е с дължина 12 м и ширина 3 м. В него са поставени маси и пейки, а в съседство е направено помещение за „омивалня”.

Ресторантът е открит на 11 февруари 1956 г. От кухнята на главния ресторант при рудника е доставена топла супа в голям термос. Миньорите се обслужват от сервитьорка, която разлива храната в алуминиеви канчета. Масите са покрити със снежно бели покривки, а върху тях има шишета за вода, чаши, бутилки газирана вода, солници, оцет. Всичко това придава приятен вид на подземния ресторант.

След първата закуска в ресторанта миньорите имат още изисквания към новата придобивка: да се въведе книга за менюто, да се постави дъска, на която да се пишат цените и най-вече да се носи разнообразна храна.

По документи от Държавен архив – Перник.