Дърво спасява миньори

Свети Иван Рилски се явява в пропаднала галерия

Мистика
17:47 - 23 Април 2019
3572
Дърво спасява миньори

Уникално дърво привлича млади и стари в Перник. Растението се намира на входа на единствения подземен музей в България. Това е музеят на миньора, който от няколко години е част от 100-те национални туристически обекта.

Подобни изложения под повърхността има само на още четири места в Европа. До входа на музея е съхранено запазено вкаменено дърво, което според експертите е на невероятните 5 милиона години. Наречено е Дървото на щастието, защото миньорите имали традиция да го докосват на влизане в подземията и са вярвали в това, че то ги пази от беди и злополуки. И днес при влизане в подземната изложба на минното дело у нас посетителите докосват вкаменелостта с надежда за щастие.

Подземният минен музей в Перник е разположен в две от запазените галерии на първия  рудник в района, работил от 1891 до 1966 г. В дългите коридори има много ниши, в които са разположени около 30 експоната, които показват най-старите методи на въгледобив до съвременните машини и методи на укрепване на галериите. Из галериите са ръчни колички, тарги, специални карбидни лампи за осветление от началото на миналия век, както и дървен макет на кон в реален размер. До 1922 г. в пернишките рудници са работили 350 коня, от които близо две трети - изцяло под земята. Това, което днес е мултимедийната зала, е някога е било подземна конюшня на 50 метра под земята.

С българския покровител Свети Иван Рилски са свързани легендите и поверията за това място. Затова в музея има и негов иконостас на повече от половин век. Някъде след Освобождението светецът се явил в съня на един човек и му посочил на бъдещите мини  до Перник. Иван Рилски казал в съня на човека: „Отидете и започнете да копаете. Ще откриете черно злато”. Човекът разказал за съня си и така били открити пернишките залежи на въглища. Миньорите вярват, че именно покровителят на България ги закриля. Мястото, където е поставен иконостасът, е избрано точно заради връзката му с духа на светията. През 1903 година там се случва инцидент и група миньори са затрупани по време на работа. Но ри срутването мъжете виждат светлина и беловлас старец, който ги спасява от гибел. Миньорите са убедени, че това е Свети Иван Рилски. След инцидента започват всяка година да честват празника му.