Чудо във ВМА: Трансплантирана с черен дроб роди здраво бебе!

Тази година е имало най-много трансплантации откакто е започнала програмата на клиниката

Здраве
14:06 - 15 Ноември 2023
3333
Чудо във ВМА: Трансплантирана с черен дроб роди здраво бебе!

"Имаме накъде още да се развиваме в трансплантациите, но по отношение на чернодробно-панкреатичната хирургия имаме поводи за гордост за нашите резултати, тъй като то е в рамките на модерната хирургия", заяви началникът на клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА проф. д-р Никола Владов в ефира на БНТ.
 
"Обезпечени сме с много добра апаратура, за да правим модерна хирургия. Правим това, което се практикува по света", обясни той.

Ръст на чернодробните трансплантации отбелязват от столичната Военномедицинска академия. По думите му тази година е имало най-много трансплантации откакто е започнала програмата на ВМА за чернодробните трансплантации.

"Това е една стъпка напред. Необходимо е да се подобри, обаче, ситуацията с донорството. Трябва да се инвестира много в знанията и уменията на хората, които се занимават с трансплантации и донорство", каза проф. Владов.

Професорът сподели, че шансът за нов живот, който трансплантациите дават, винаги е повод за радост.

"Преди 3 дни една от нашите трансплантирани пациентки роди бебе, което е добре. Това за нас това е голяма радост", каза проф. д-р Никола Владов.

Утре във Военномедицинска академия (ВМА) ще започне поредното издание на следдипломния курс, организиран от Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. Тази година темата е "Хепатоцелуларен карцином – мултидисциплинарен подход".

В тридневния форум ще участват едни от най-изтъкнатите международни експерти в областта. Сред тях са професор Оливие Собран (Франция), професор Ки-Хун Ким (Южна Корея), професор Зоран Милошевич (Сърбия), професор Иринел Попеску (Румъния), професор Яман Токат (Токат), професор Гуидо Торзили (Италия), професор Дениз Балчи (Турция), професор Александър Карамаркович (Сърбия), професор Емилио Висенте (Испания), професор Флорин Ботеа (Румъния), професор Филип Бонишон (Франция).

Престижният форум съвпада с 20-годишния юбилей от създаването на клиниката, която се утвърди като специализиран център в областта на чернодробно-панкреатичната хирургия и трансплантологията в България, показва равносметката на проф. Владов.