Чудовището Джак Изкормвача разкрито след 130 години

ДНК анализ посочи за извършител полския евреин Аарон Козмински

Новини
08:26 - 18 Март 2019
9845
Чудовището Джак Изкормвача разкрито след 130 години

Най-прочутият сериен убиец в човешката исория, чудовището от квартал „Уайтчапъл“, превърнало се в синоним на бруталната насилствена смърт  с името Джак Изкормвача, е разкрито. Сензационна статия в най-авторитетното научно издание в областта на съдебната медицина  - „Журнал по криминология“ от началото на март, категорично посочва като извършител на убийствата в Лондон преди 130 години полския евреин Аарон Пол Козмински.

Списанието, което е на пазара от 1972, минава за Библия в криминауките, списвано е от международен екип от специалисти и се издава от холанската компания „Елзевийр“, която пуска на пазара не по-малко авторитетния медицински журнал „Ланцет“. В статията се цитира изследване на Ливърпулския университет „Джон Муур“. Екип от съдебни лекари провежда в продължение 6 години на ДНК анализи на един от малкото предмети от местопрестъпленията на Джак Изкормвача, оцелял до днес – шалът на четвъртата му жертва Катрин Едоус.

Митохондриалните проби са сравнени последователно с генетичен материал от живи наследници на десетте топ заподозрени от „Скотланд ярд“ за убийствата в квартал „Уайтчапъл“ през 1888 г. Взети са над 3000 теста, тъй като се предполага, че парчето плат съдържа ДНК както на жертвата, така и на убиеца. Крайните резултати са доста категорични – според авторите на молекулярния анализ има вероятност от над 96,6% кръвта по шала да е на Аарон Козмински.

„Статистическата вероятност да става въпрос за съвпадение в генетичния материал от местопрестъплението и този на Козмински е 30 пъти по-малка, отколкото шест седмици поред да се спечели джакпота от лотарията „Евромилиони“ от един и същи човек“, пише в статията.

Джак Изкормвача е медиен псевдоним на сериен убиец, действал в района на Уайтчапъл и други близки на него бедни квартали на Лондон през втората половина на 1888 г. Идва от писмо, известно като „Скъпи шефе“, изпратено в Централната новинарска агенция и твърдящо, че е от самия убиец, подписано „Джак Изкормвача“. След като писмото е публикувано, името добива популярност.

Въпреки че има много различни теории за самоличността на този сериен убиец, до скоро никой не знаеше със сигурност кой е бил Джак Изкормвача. Неговите жертви са проститутки, повечето на средна възраст, гърлото им е прерязано и вътрешностите извадени. Броят на жертвите също е спорен. Първите пет се считат за класически и потвърдени, но броят според някои историци е цели 18.

Личността на Джак Изкормвача остава тайна в продължение на 130 г., а заподозрените са почти 100. Сред тях са дори внукът на кралица Виктория Албърт Виктор, херцог Кларънс, бившият премиер либерал Уилям Гладстон и писателят Луис Карол. Има и хипотеза, че зад зверствата стои жена.

Легендата за убиеца от Уайтчапъл става постепенно сложна смесица от исторически разследвания и народни предания. Шалът на Катрин Едоус е едно от броящите се на пръсти веществени доказателства. Той за първи път е предоставен за изследване през 2011 година от бизнесмена Ръсел Едуардсън, който го купил на търг. Първите му анализите са проведени от доцента по молекулярна биология Яри Лоухелайнен.

Посоченият като извършител Аарон Козмински е полски евреин, избягал от родината си заради гонения по време на руското господство в Полша. Той пристига в Англия със семейството си през 1881 г., седем години преди убийствата.

Козмински е сред главните девет заподозрени от британската полиция през 1888 г., но успява да посочи алиби за три от убийствата. Той е бръснар в Уайтчапъл, където са извършени всички зверства. Умира през 1919 г. в клиника за душевно болни.