Чувалче с кладници вкъщи носи 120 лв. печалба

Общество
15:57 - 11 Май 2020
92727
Чувалче с кладници вкъщи носи 120 лв. печалба

Технология за домашно отглеждане на гъби кладници предостави специално за в. „Борба” един от авторитетите в този бизнес у нас – Ивайло Койчев от Поликраище. Той притежава най-голямата ферма за кладници и производство на субстрат за развъждането им в страната. Според него от едно малко чувалче, поставено вкъщи при подходящи условия, може да се направи минимум 100 – 120 лв. печалба.

В момента цената на вкусната гъба започва от 5 лв. килограма, а в зависимост от качеството си надхвърля 12 лв.

Според Ивайло Койчев кладници спокойно могат да се отглеждат в маза, гараж и даже антре на къща, в които има светлина колкото 10 или 15 вата от новите ледкрушки и постоянна температура от 16 до 25 градуса за летния щам и от 14 до 20 градуса за зимния.

Чувалите със субстрата, от който никнат гъбите, се слагат легнали, но не директно на земята, а повдигнати на около 15 сантиметра от пода върху скара, като не бива да се загъват или дупчат. В първите 14 дни е желателно да се държат на температура от 18 градуса, те са с влажност 85% и това е напълно достатъчно.

Плодоотдаването започва между 20-ия и 30-ия ден, в зависимост от условията които са им създадени. Нужен е пулверизатор или пръскачка с вода. Гъбите се пръскат след като поникнат, но не по-рано. Полива се два или три пъти на ден, като идеята е да се постигне ефектът на лек ръмеж.

Според Ивайло гъбите са готови, когато достигнат среден размер от 10 до 12 см, или по края периферията им започне да изсъхва или покафенява.

Гъбата расте на туфи от 400 до 800 г и в редки случаи над 1500 грама. Ако няма влажност в даденото помещение, чувалите се пръскат по един път на ден между плодоотдаванията. Средният добив от един чувал е от 3 до 5 кг, на 3 или 4 етапа. Ивайло и Антония Койчеви сами приготвят материала с щамове, от които никнат гъбите, после ги доставят на производители  цялата страна.

Близо 5 години са коствали на Ивайло да измисли собствен субстрат на дървесна основа, който е смес от 6 компонента, разказа за „Борба“ самият той. „Материалът, заедно с щама, излиза около 4 лв. торбата, а от него могат да се получат по 5–6 кг гъби за два месеца, в които има 4 бранета.

Една от моите тайни е оризовата слама, която си доставям от Пловдив. Мнозина ползват обикновена, но тя е третирана с препарати заради земеделската обработка и не дава такива резултати. В момента всички големи производители у нас вземат нашия материал. Не крия, че от гъби се изкарва добре, но трябва да поддържаш ниски цени и качество, печели се повече от оборота“, разказва гъбопроизводителят.

Той се е насочил именно към кладници, които по вкусови качества надминават печурките. Те са доста по-богати на витамини, аминокиселини и хранителни вещества, които пазят тялото от натрупване на токсини. В състава им има доста протеини, но консумацията не носи натрупване на холестерол, което ги прави добри и за хранителни режими. В гъбата има и доста селен, който предотвратява развиването на рак.

С кладници Ивайло Койчев започва да се занимава от 2009-а. Две години по-късно се регистрира и като производител.

Категоричен е, че този вид гъба спокойно може да се отглежда и в домашни условия, като единственото, което се изисква, е постоянна температура и влага. В момента в Поликраище в семейната ферма на Койчеви има 6 вида щамове на кладници, включително зимни, пролетни и летни, както и на популярните японски шийтаке. Самите щамове, които се полагат в чувалчетата, за да се направи субстратът, пък са на проф. Атанас Попов, който развива производството им в Леденик и има славата на най-добрия в тази сфера у нас.