Цифровият министър обеща да не се режат чиновници "на парче"

Актуални новини
10:26 - 30 Декември 2021
3334
Цифровият министър обеща да не се режат чиновници "на парче"

Министърът на електронното управление Божидар Божанов даде подробности как правителството смята да изпълни намеренията си за съкращаване на администрацията.

"Не очакваме да режем просто на парче, а трябва да видим къде недостига администрация, къде е прекалено много, да прелеем функции и задачи. Администрацията всъщност приветства електронното управление, защото това улеснява и нейната работа", коментира министърът.

Той акцентира, че идеята на електронното управление е не просто да махнем едни гишета и да ги заменим с цъкане многократно по телефони или лаптопи, а държавата да не занимава гражданите със себе си, поясни Божанов и подчерта основния ефект от електронното управление

"Това е загубено време за бизнеса, нерви, ограничава корупционния риск, колкото по-малко живи взаимодействия между граждани, бизнеса и администрацията има, толкова по-малко е рискът от корупция", каза Божидар Божанов в телевизионно интервю.

Според данни от синдиката КТ "Подкрепа" над 10 хиляди пенсионери ще бъдат съкратени от администрацията от догодина. Синдикалистите обаче са против този ход, въпреки че към момента бройката на администрацията е 142 хиляди души, като над 11 хиляди незаетите места. 

От друга страна предложеното от новото коалиционно правителство намаляване на чиновниците се подкрепя от работодателски организации, които дори смятат, че реформата и съкращаването на държавната администрация може да бъде по-амбициозно.