ЦИК и министър Демерджиев на среща за бомбените заплахи

Районните комисии ще получат инструкции какво да правят при обаждания за взривни устройства

Политика
08:19 - 31 Март 2023
653
ЦИК и министър Демерджиев на среща за бомбените заплахи

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще проведе среща с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и професионалното ръководство на МВР по въпроси, свързани с безпроблемното протичане на изборния ден в неделя. След срещата ще бъде направено съвместно изявление.

От ЦИК вече казаха, че очакват да научат какъв протокол за сигурност предлагат от МВР във връзка с изпращаните от началото на тази седмица заплашителни имейли за поставени взривни устройства в училищата, където ще работят в събота и неделя изборните комисии.

Говорителя на ЦИК Росица Матева обяви, че на този етап ЦИК не предвижда да приема свой протокол за реакция и разчита на МВР за охраната и сигурността по време на неделния вот и коментира пред БНР:

"В държавата има достатъчно нормативни актове, които определят какъв е протоколът на действие в такива ситуации, и това е в правомощията на Министерството на вътрешните работи и на специализираните органи, които вземат решение кога, в какви случаи от дадени сгради и помещения следва да бъдат изведени гражданите, които се намират там. Министър Демерджиев ще ни запознае с решенията на тази междуведомствена група и това, което може да бъде публично оповестено, като мерки, ще бъде направено".

След срещата с вицепремиера Демерджиев от ЦИК ще изпратят към районните избирателни комисии инструкции как да се реагира при отправени заплахи за поставени взривни устройства в помещения за гласуване, уточни още Росица Матева.