ЦИК констатира: Мъртви души има във всяка подписка за вота

Важното е да има 2500 валидни, обясни говорителят на комисията Росица Матева

Топ
18:07 - 17 Август 2022
2125
ЦИК констатира: Мъртви души има във всяка подписка за вота

"Във всяка подписка се намират имена на починали хора. Важното е да има 2 500 валидни подписа, ако са представени повече, проверката спира след тези 2 500. Когато не са достатъчни подписите, регистрацията ще бъде заличена", това заяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. 

"Днес изтече срокът за регистрация на всички партии и коалиции. До 2 август регистрирана коалиция може да заяви промени в Централната избирателна комисия. Само в регистрирана коалиция могат да се включат партии или да напуснат. Законът дава възможност само за промяна в състава", каза тя пред Би Ти Ви. 

"Обсъждали сме с министър Демерджиев провеждането на изборите и начините, по които изпълнителната власт ще съдейства на ЦИК. На нас ни е полезно всяко звено, което подпомага дейността на комисията, за да организираме честни и прозрачни избори. Ако има такова звено, ще се възползваме от услугите му, за да няма съмнения", коментира Матева по въпроса за сигурността на гласуването. 

От ЦИК заявиха, че на 2 октомври ще се гласува със същия софтуер, с който се е гласувано и на предишните избори. Предстои да бъдат обновени данните за партиите. 

"Машините са в частен склад от февруари 2021. Миналата година беше създадена междуведомствена комисия, беше ни предложено помещение от военното министерство, но военният министър отказа да го предостави. След това беше сключен този договор с частната фирма за наемане на помещението, докато държавата осигури такова. Достъпът до склада не е свободен, така че избирателите могат да бъдат спокойни", увери Росица Матева. 

Говорителят на комисията заяви, че машините не могат да се манипулират, тъй като те нямат връзка с интернет и не са свързани помежду си. 

"Софтуерът се инсталира машина по машина, след това те се запечатват с пломба и номерата на пломбите се описват. Когато машината пристигне в секцията се предава с протокол, от комисията проверяват машината. За да се въздейства по някакъв начин върху машините, трябва да се направи върху всички, което няма как да се случи", каза тя.