ЦИК коригира избирателната активност в София

Промениха цифрата заради разминаването от 100 000 в списъците между 1-и и 2-и тур

Новини
13:21 - 05 Ноември 2019
2589
ЦИК коригира избирателната активност в София

ЦИК коригира избирателната активност в София, след като стана ясно, че заради техническа грешка има разминаване от близо 100 хил. гласоподаватели в списъците между първи и втори тур, предаде Би Ти Ви.

Официалните резултати от местните избори ще бъдат обявени до края на деня. Централната избирателна комисия ще е готова с данните в законовите 48 часа след края на изборния ден.

Към обяд се очакват протоколите от още 10 населени места, така че да станат общо 196. Обработката на протоколите потвърждават победителите от балотажите без изненади и обрати.

ГЕРБ остават първа политическа сила, като на втори тур те печелят девет областни града, а БСП – четири. В останалите ще управляват независими кандидати или местни коалиции.

В случай, че някоя партия настоява за касиране на изборите, процедурата предвижда подаване на жалба чрез Общинската избирателна комисия до Административния съд, компетентен да я разгледа. Екипът на кандидатката за кмет Мая Манолова вече направи такова искане, заради несъгласие с резултатите от преброяването на бюлетините.  

От Централната избирателна комисия обясниха разликата от около 100 000 гласоподаватели между първи и втори тур в София, като посочиха, че на 27 октомври е използвана стара информация за избирателите, която е била подадена от областната администрация. 

Тази грешка обаче влияела само на определянето на избирателната активност и не можело да се говори за 100 000 липсващи гласа, подчерта говорителят на комисията Александър Андреев.

Стана ясно, че на първия тур ЦИК е изчислявала активността на базата на 1 165 955 гласоподаватели, а не на базата на 1 064 705, каквато била вярната цифра. Тази разлика Андреев обясни с това, че на първи тур областната администрация е подала данни към ЦИК, които вероятно се отнасят до бройката на избирателите за парламентарните избори през 2017 г.