ЦИК набеди НСИ, че бави резултатите от преброяването

Част от данните за населението ще станат известни на 3 октомври - ден след изборите

Новини
19:59 - 05 Септември 2022
2653
ЦИК набеди НСИ, че бави резултатите от преброяването

Сроковете за обявяване на резултатите от преброяването на населението през 2021 година не са удължавани или променяни и няма каквото и да било закъснение – това се посочва в писмо на председателя на Националния статистически институт (НСИ) Атанас Атанасов до председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

Първите официални данни ще бъдат обявени на 3 октомври, заради което от ЦИК вече обясниха, че те ще се използват при разпределението на мандатите за следващи избори, а не на вота на 2 октомври.

От Националния статистически институт уточниха, че повод за писмото са твърдения на членове на ЦИК, че данните от преброяването закъсняват.

В писмото си председателят на НСИ Атанас Атанасов отбелязва, че преди близо месец е поискал среща с председателя на ЦИК Камелия Нейкова, но не е получил отговор. Обикновено преди избори Комисията изпращала запитване за последните налични данни, но за тези избори такова запитване нямало.

Според официално съобщение на сайта на НСИ обявяването на данните от преброяването ще стане поетапно, съгласно предварително определени срокове.

Първите данни за населението - по пол, възраст, юридическо семейно положение и по населени места, ще бъдат обявени на трети октомври,

а до края на октомври ще бъдат публикувани и социално-икономическите характеристики на населението - степен на завършено образование и икономическа активност.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов вече обясни, че тъй като официалните резултати от преброяването на населението още не са обявени: "И именно поради тази причина ЦИК не може да стъпи на тях, за да преизчисли мандатите за настоящите избори. След обявяването им това ще бъде направено на първия следващ избор, който се проведе в страната".

В писмото си председателят на НСИ отново отправя покана за среща с ЦИК. По закон Комисията определя по колко депутатски мандата се падат на всеки от 31 избирателни района на база на резултатите от последното преброяване на населението.