ЦИК: Не се бавим, качихме резултатите рекордно бързо

Политика
13:04 - 13 Юли 2021
3713
ЦИК: Не се бавим, качихме резултатите рекордно бързо

Няма забавяне - резултатите за първи път се обработват толкова бързо. 100% обработени резултати, качени на страницата на ЦИК, ще има тогава, когато направим повторно въвеждане на всички секционни протоколи от страната и извън страната, независимо че тези извън страната вече са въведени в базата данни. Прави се ново въвеждане, прави се втора база данни и се прави сравнение.

Това обясни заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева, цитирана от Би Ти Ви. Тя уточни, че все още се очакват протоколите от две РИК - Шумен и София област, след което ще започне повторното въвеждане на секционните книжа.

След това трябва да бъдат отстранени очевидни фактически грешки или несъответствия между двете бази данни и да бъде взето конкретно решение по всеки протокол. Заместник-председателят на ЦИК коментира и твърденията за забавяне на обработването на резултатите зад граница.

"Нямаше забавяне според мен, защото резултатите винаги са обработвани след изборния ден - до началото на следобеда. Сега приключихме към 17:30 ч. Припомням, че става дума за близо 800 секции. Досега най-много секции имаше на 4 април – 464, тогава резултатите са обработени към 14 ч.", поясни тя. 

Към момента според данните на близо 99% обработени протоколи първа политическа сила е "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Тя получава 23,91% от гласовете. ГЕРБ-СДС са втори с 23,69%. Разликата помежду им е по-малко от 6000 гласа.

БСП остава на трето място с 13,51% от гласовете, а на четвърта е "Демократична България" 12,56%. Разликата помежду им е малко над 25 500 гласа.