ЦИК отказа ново броене на гласовете за Таня Андреева , ощетена от място в парламента

С 10 гласа "против" и един "за" жалбата на докторката беше отхвърлена

У нас
18:55 - 14 Юни 2024
3658
ЦИК отказа ново броене на гласовете за Таня Андреева, ощетена от място в парламента

Централната избирателна комисия отказа повторно преброяване на гласовете в 43 секции в 24 МИР в София, преброили грешно преференциите на кандидат за депутат, с което са го оставили вън от парламента.

С 10 гласа "против", един "за" - Цветозар Томов, и без нито едно изказване ЦИК отхвърли жалбата на ощетената д-р Таня Андреева. В нея тя е описала, че в 43 столични секции преференциите за нея са били преброени грешно. Грешките в протоколите са смъкнали общия ѝ резултат със 114 лични гласа. Тя е поискала да се  установят и отстранят посочените в сигнала нарушения, като ако е необходимо, да се премине към отваряне на чувалите.

Зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов лично направил проверка, като сравнил данните от машините в посочените секции с числата от протоколите. Установил, че действително има нарушения. Такъв е случаят със секция №55 в Дружба например, където данните от машината показват 14 преференции за Андреева, но членовете на СИК са въвели в протокола 0 лични гласа от машината.

"При проверката се оказва, че в машинните протоколи има 114 преференции повече в тези 43 секции, отколкото са отчетени в протоколите. Не можем обаче да установим изборния резултат по машините. Съществуващата разлика обаче променя коренно политическия резултат на г-жа Андреева, защото ако ги има тези преференции, тя би прескочила 7%-ната бариера и да стане депутат", обясни Томов на колегите си и предложи преференциите на докторката да се преброят наново.