ЦИК отряза Джевдет за заличаване на ДПС от "Ново начало"

Делян Пеевски подаде заявление за оставянето на партията във формацията вчера

Топ
17:24 - 12 Септември 2024
944
ЦИК отряза Джевдет за заличаване на ДПС от "Ново начало"

Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърли искането на Джевдет Чакъров за за заличаване на ДПС от коалицията "ДПС-Ново начало", с която Делян Пеевски ще участва на изборите на 27 октомври. Заявлението постъпи в рамките на обявения краен срок, а предложението беше прието с 12 гласа "за" и 2 "против"- Ерхан Чаушев и Севич Солакова от квотата на ДПС.

Пеевски е подал заявление онлайн за оставането на партията във формацията около 19 часа на 11 септември, което е два часа след изтичането на крайния срок. Въпреки това ЦИК реши да остави без разглеждане постъпилите документи и така партията ще остане в коалицията на Пеевски.

Аргументът на докладчика по преписката Елка Стоянова (от квотата на ИТН) е, че ДПС може да се представлява заедно и поотделно от двамата ѝ председатели, а заявленията са "противоречащи си".

По време на заседанието Стоянова посочи, че не знае как ЦИК би могла да прецени каква е действителната воля на партията, тъй като двамата председатели-Джевдет Чакъров и Делян Пеевски, имат еднакви и равни права, а и двамата имат "противоречиви изказвания". Тя предложи ЦИК да не се произнася по заявление за оттегляне на ДПС от коалицията "ДПС- Ново начало".

Ерхан Чаушев (от квотата на ДПС) обаче поиска 20 минути отлагане, за да се може членовете на ЦИК да се запознаят с проекта на решение.

След като заседанието беше възобновено, Чаушев довърши разсъждението си и предложи на ЦИК да отхвърли проекта на решение.